Administrație

Cartea de identitate electronică va fi disponibilă din luna august

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că în ședința de miercuri a Executivului a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare și de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate românești atât în ceea ce privește dimensiunea acestora, cât și privitor la datele personale”, scrie Bode pe pagina sa de Facebook.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse față de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

Potrivit sursei citate, prin actul normativ aprobat este prevăzută și simplificarea modalității de obținere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deține deja anumite informații necesare soluționării cererii cetățeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

„Știu că acesta este un proiect mult așteptat de români și că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societății civile, care a avut o contribuție valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade și acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetățenilor”, mai scrie ministrul.

Bode își exprimă încrederea că toți specialiștii din MAI vor face în continuare tot ce este necesar pentru inițierea și definitivarea „unor proiecte la fel de îndrăznețe și, în același timp, la fel de importante pentru români”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.