Economie

CNAIR a reziliat contractul cu constructorul lotului Chețani – Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat joi că a reziliat contractul pentru construcția sectorului Chețani – Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania (A3).

„Destul! Pe A3 Sector Chețani-Câmpia Turzii progresul în ultimele 5 luni a fost 1%. CNAIR a reziliat astăzi contractul cu constructorul”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

„Cu lucrări începute în anul 2016, dar ajunse în 2021 abia la stadiul de sub 40%, nu putem face performanță în dezvoltarea infrastructurii și a României, în general. Constructorul acestui lot, ajuns în insolvență și cu subcontractori neplătiți, a beneficiat de toată bunăvoința autorităților române, dar a sosit momentul în care trebuie să spunem «Destul!»”, a precizat Drulă.

Potrivit ministrului, CNAIR ar fi dorit să evite ruperea contractului, însă condițiile obiective ar fi determinat acest deznodământ.

„Este soluția pe care CNAIR a încercat din răsputeri să o evite, pentru că relicitarea restului de tronson presupune niște proceduri de relativă durată. Însă nu mai putem priva România de acest sector din autostrada A3. Avem nevoie de infrastructură urgent”, a explicat Cătălin Drulă.

„Istoria acestei licitații, derulate în 2015, este și o lecție despre acceptarea unor oferte subevaluate de companiile participante. Valoarea licitată de compania câștigătoare a fost de 280 milioane lei, pe când estimarea inițială pentru acest lot de 15,7km era de 620 de milioane lei. Termenele erau de 4 luni proiectare și 12 luni execuție pentru un segment de autostradă în relief foarte ușor”, a reamintit ministrul.

„În acest moment, pe șantier nu se lucrează deloc, iar lucrările deja executate încep să se degradeze. În ultimele cinci luni, lucrările au avansat cu doar 1%. Am cerut CNAIR să implementeze un calendar accelerat pentru relicitare, astfel încât să avem un nou constructor în teren cât mai curând”, a mai precizat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

One Comment

  1. Pingback: Rezilierea contractului pentru A3. Straco cere daune de peste 461 de milioane de lei – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.