Sănătate

Dozele rămase dintr-un lot AstraZeneca au fost carantinate. Continuă vaccinare cu dozele din celelalte loturi

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva CoViD-19 (CNCAV) a decis, joi seară, că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar.

Comitetul a mai decis că va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi de vaccin AstaZeneca.

Cu privire la lotul ABV 2856 – pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării – CNCAV precizează, într-un comunicat de presă, că România a recepționat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamț, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze, la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În urma şedinței care a avut loc joi seara, la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, s-a decis „carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului”.

„Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, arată comunicatul.

CNCAV transmite că „această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre”.

„Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, se precizează în comunicat.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar imunizarea cu vaccinuri din lotul respectiv şi pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, CNCAV precizează că România nu a primit doze din acest lot.

Joi, în urma analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

One Comment

  1. Pingback: Institutul „Cantacuzino” va primi vineri peste 100.000 doze de vaccin Moderna – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.