Social

A murit Simion Bălos, veteranul de război fost prizonier în Siberia

Veteranul de război Simion Bălos, din Galda de Sus, care a fost și prizonier în Siberia timp de peste 3 ani, a decedat la câteva ore după ce miercuri împlinise 99 de ani, a anunțat, joi, pe Facebook, directorul Cercului Militar Alba Iulia, Petruța Pop.

„Veteranul de război cu ochii albaștri, Simion Bălos, din Galda de Sus, din păcate, a trecut azi noapte la Domnul. (…). Ieri a împlinit 99 de ani. Ne-am rugat cu toții ca el să își revină și să se poată ridica din patul suferinței, dar se pare că eroul nostru și-a încheiat călătoria aici, urmând călătoria spre Tatăl Ceresc, acolo unde merg eroii, oamenii buni și curajoși. (…).Veșnică recunoștință, brav erou!”, a scris Petruța Pop, cea care a inițiat, în urmă cu câțiva ani, un proiect de omagiere a veteranilor de război din județul Alba.

Cu câteva ore înainte, Petruța Pop amintea că veteranul de război împlinește miercuri venerabila vârstă de 99 de ani.

„Sănătatea sa extrem de precară nu ne-a permis să îl vizităm. Un atac vascular puternic, petrecut la finele lui ianuarie, îl sfârșește, încet-încet, pe eroul blând, cu fața mereu strălucitoare și ochii de un albastru fermecător”, scria Petruța Pop, care preciza că bărbatul era îngrijit „cu dragoste și devotament” de către fiica sa, Maria Cristea.

Potrivit directorului Cercului Militar Alba Iulia, Simion Bălos a fost înregimentat la Artilerie la vârsta de 18 ani, iar pe frontul de Est a luptat timp de 1 an și 5 luni.

„Ca mulți alți soldați, Simion Bălos cade prizonier și este dus în Siberia timp de 3 ani și 3 luni. În această perioadă, a avut parte de o experiență foarte grea, lucrând la o fabrică de armament, apoi la mină, iar, spre final, la tăiat arbori în pădure. (…). În ciuda vârstei sale tinere, Simion Bălos, prin diverse întâmplări care stârnesc hazul, ajunge să fie pe placul multor comandanți ruși, astfel încât, spre finele prizonieratului, va conduce brigăzi de prizonieri la munca în pădure, dar și brigăzi de ruși civili”, a precizat aceasta.

Întors acasă, bărbatul a refuzat să intre în colhoz, iar ca pedeapsă, comuniștii i-au dat câteva luni de concentrare.

„Astfel că, Simion Bălos, din Galda de Sus, este și fost deținut politic, având la vremea aceea curajul să se împotrivească hidrei comuniste, după aproape 5 ani de război și prizonierat”, mai arăta Petruța Pop.

Directorul Cercului Militar Alba Iulia a anunțat că în noaptea de miercuri spre joi s-a stins și ultimul veteran de război din comuna Ciugud, Fekete Ioan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.