Sănătate

Răzvan Cherecheș: „Cei vaccinați pot sta în interior fără mască și distanțare”

Răzvan Cherecheș

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat că persoanele vaccinate pot sta în spații închise împreună, fără a fi nevoie să utilizeze masca de protecție ori distanțarea. Interacțiunea cu cei nevaccinați și cu risc de a dezvolta simptome severe necesită respectarea măsurilor de siguranță.

Profesorul în sănătate publică din cadrul Universității clujene Babeș-Bolyai (UBB) Răzvan Cherecheș a declarat că persoanele vaccinate pot sta în spații închise împreună, fără a fi nevoie să utilizeze masca de protecție ori măsura distanțării. Se impun însă, cele din urmă măsuri, în cazul interacțiunii în interior între o persoană vaccinată și alta nevaccinată, atunci când cea din urmă prezintă risc de a dezvolta o formă severă a bolii CoViD-19.

Astfel, întrebarea la care a încercat să răspundă specialistul în sănătate publică a fost: „Dacă sunt complet vaccinat, pot să mă întâlnesc cu prietenii sau familia la masă, în interior, fără mască și fără distanțare?”, răspunsul fiind unul afirmativ, după cum a declarat profesorul prin intermediul rețelelor de socializare.

Persoanele cu risc major al unei forme severe trebuie protejate

„Noile recomandări ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din America spun că dacă ești complet vaccinat, cu prima doză și cu cea de-a doua, poți să te întâlnești cu alte persoane vaccinate în interior, fără mască și fără distanțare, stând la aceeași masă împreună, mâncând ori povestind. Dacă ești complet vaccinat, poți să te întâlnești cu un număr mic de persoane nevaccinate, care au un risc scăzut de a dezvolta forme severe ale bolii sau care nu au în familie persoane cu potențial risc major. Ori de câte ori, o persoană vaccinată se întâlnește cu o persoană nevaccinată și care are orice fel de risc de a dezvolta simptome severe sau de a transmite mai departe boala unei alte persoane cu risc, trebuie menținute masca și distanțarea”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.