Sănătate

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență îndulcește restricțiile propuse pentru Aiud

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a adoptat joi o nouă hotărâre cu privire la instituirea unor măsuri în municipiul Aiud „mai permisive” decât cele propuse cu o zi înainte, în pofida faptului că rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 a depășit 6 la mia de locuitori, în creștere față de cea anunțată miercuri.

„Măsurile restrictive adoptate sunt mult schimbate față de cele propuse inițial. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că ne aflăm într-o situație epidemiologică gravă. Rata de incidență este astăzi de 6,02 la mia de locuitori. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a adoptat astăzi o nouă hotărâre (…), care impune anumite restricții temporare în Aiud. Măsurile fiind mai permisive decât cele propuse inițial, CJSU și autoritatea locală mizează pe responsabilitatea aiudenilor în ameliorarea situației epidemiologice”, au transmis joi pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Aiud reprezentanții administrației locale.

Cu câteva ore înainte, primarul Oana Badea a susținut într-o declarație video postată pe Facebook că DSU ar cere carantinarea unității administrativ-teritoriale, nefiind de acord cu măsurile restrictive temporare propuse, miercuri, de autoritățile județene pentru prevenirea și combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Reunit joi după-amiaza în ședință extraordinară, CJSU Alba a revocat hotărârea pe care o adoptase cu o zi înainte, prin care propunea, de exemplu, limitarea programului de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare în intervalul luni – vineri între orele 6,00 – 20,00, iar sâmbăta și duminica între orele 6,00 – 16,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care pot avea program non-stop. Această propunere nu se mai regăsește în hotărârea adoptată joi de CJSU Alba.

De asemenea s-a propus ca în intervalul luni – vineri între orele 18,00 – 22,00, iar sâmbăta și duminica între orele 5,00 – 22,00 să se interzică circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu anumite excepții. Nici această propunere nu se mai regăsește în noua hotărâre.

Conform noii hotărâri adoptate joi, chiar dacă rata de incidență a depășit 6 cazuri la mia de locuitori, „prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară”.

Oficierea slujbelor religioase este permisă doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc.

Rata de incidență a crescut constant în municipiul Aiud în ultima săptămână. Astfel, joia trecută, aceasta era în Aiud de 4,41, pentru ca 7 zile mai târziu să fie anunțată o rată de 6,02 la mia de locuitori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.