Educație

Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția celor terminale, și că în cazul elevilor de la filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic se va renunța la „Săptămâna altfel”.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute la finalul întrunirii Comisiei pentru Dialog Social, desfășurată la sediul Ministerului Educației.

„Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, o singură săptămână, pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. E vorba de clasa pregătitoare, de clasele I-VII și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul doi în data de 25 iunie, spre deosebire de data de 18 iunie, când erau planificate. O singură săptămână – a fost o solicitare a sindicatelor și a asociațiilor de elevi și părinți de a nu se intra în luna iulie”, a declarat ministrul.

El a arătat că nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei, având în vedere eforturile depuse de către cadrele didactice, lipsa tezelor și diminuarea numărului de note necesare.

„Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic din punct de vedere școlar, dar nu numai, în care tezele semestriale nu se mai susțin, în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activități de evaluare, de încheiere a situațiilor școlare, în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei, pentru că nu se va pierde materie”, a explicat ministrul.

În cazul filierei tehnologice și al învățământul profesional și tehnic, se va renunța la „Săptămâna altfel”.

„Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute. Este vorba de elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni, spre deosebire de 34 de săptămâni, cărora dacă le-am prelungi și lor cu o săptămână, am merge prea aproape de luna august. Soluția în această situație este renunțarea la ‘Săptămâna altfel’”, a precizat el.

Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămâne neschimbat. Evaluările pentru clasele II, IV și VI, precum pretestările PISA se vor realiza cu prezența fizică a elevilor în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

„Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru 25-28 mai. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele II, IV și VI vor putea fi organizate după ieșirea din carantină”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Programul național de acțiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate acțiuni didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu a salutat prezența semnificativă a elevilor la simulări.

„În prima zi de organizare a simulărilor, luni, au fost prezenți peste 113.000 de elevi din clasele terminale. În cea de-a doua zi – peste 109.00, în cea de-a treia – peste 106.000. Au fost județe care au avut o rată de participare foarte scăzută, mă refer la județele Timiș și Brașov, de circa 20%, nu pentru că nu au dorit să meargă elevii la simulare, ci pentru că nu s-au organizat simulări din cauză că localitățile sunt carantinate”, a mai precizat el.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.