Sănătate

Starea epidemiei în județul Alba. Rata incidenței pe localități

15 unități administrativ-teritoriale din județul Alba, printre care două municipii, inclusiv Alba Iulia, și un oraș, aveau, potrivit datelor transmise vineri de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba, o incidență mai mare de 4 la mia de locuitori, iar trei dintre acestea, toate în mediul rural, înregistrau peste 7,5 la mia de locuitori.

Cu o rată de peste 4 la mia de locuitori, în municipiul reședință de județ, Alba Iulia, în municipiul Aiud și în orașul Ocna Mureș ar urma să fie permisă circulația în zilele de vineri, sâmbătă și duminică până la ora 20,00, iar pentru operatorii economici, activitatea să fie permisă până la ora 18,00.

Potrivit DSP, Alba Iulia avea anunțată vineri o rată de 5,81, Aiud de 6,38, iar Ocna Mureș, de 6,37.

În aceeași situație, respectiv o rată de peste 4 la mie, se mai află și comunele Unirea – 6,48, Noșlac – 6,05, Gârbova – 5, 11, Miraslău – 5,05, Stremț – 4,90, Lunca Mureșului – 4,65, Ciugud – 4,60, Galda de Jos – 4,47 și Mihalț – 4,32.

În Rimetea a fost instituită carantina, aici fiind, potrivit CJSU Alba, o rată de infectare de 18 la mia de locuitori. În raportarea DSP, Rimetea apare vineri cu o rată de 13 la mia de locuitori, explicația fiind aceea, potrivit reprezentanților DSP, că în analiza de risc se calculează incidența reală, nu cea raportată, care are 72 de ore întârziere. Așa se face că incidența de 18 va fi anunțată în comunicatul DSP doar duminică.

În comuna Şona, care are, de asemenea, un sat carantinat, Biia, incidența pe unitate administrativă era vineri de 8,48, iar în comuna Doștat, de 7,84. Asta înseamnă că în aceste două comune circulația va fi permisă până la ora 20,00 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea până la ora 18,00, tot pe toată durata săptămânii.

“Referitor la intervalul orar în care este permisă circulația: unde incidența e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația să fie permisă până la ora 20,00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18,00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidența scade sub 3,5 la mie”, a declarat, joi seara, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

El a adăugat că, în cazul în care se va depăși incidența de 7,5 la mia de locuitori, măsurile vor fi valabile și în timpul săptămânii.

„A doua măsură, dacă incidența depășește 7,5 la mie, atunci circulația va fi permisă până la ora 20,00 pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea până la ora 18,00, tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra acestei măsuri va fi dacă scade sub 7 la mie”, a explicat Raed Arafat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.