Social

70 de ani de la Operațiunea „Nord”. Cum au fost deportați în Siberia 10.000 de Martori ai lui Iehova

La 1 aprilie 2021, se împlinesc 70 de ani de la Operațiunea „Nord”, zi în care 9793 de membri ai cultului creștin Martorii lui Iehova au fost deportați în Siberia de către regimul stalinist.

Aceștia au fost exilați din șase foste republici sovietice în cele mai îndepărtate colțuri ale pădurilor siberiene, între regiunile Tomsk și Irkuțk. Casele și toate bunurile le-au fost confiscate.

Materiale de arhivă declasificate, inclusiv mesaje adresate lui Stalin de către Securitatea Statului, aruncă lumină asupra mecanismelor și rațiunii represiunii staliniste.

Cultul creștin Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” invită la conferința online „A 70-a aniversare de la Operațiunea «Nord». Lecții uitate despre represiunea Sovietică”. Conferința va fi transmisă live pe Youtube la una dintre adresele de mai jos, începând cu ora 13.00, ora României.

Operațiunea „Nord” este codul pentru cel de-al treilea val de deportare în masă a populație din teritoriile noi ocupate de către Uniunea Sovietică, care viza în special membrii Organizației Martorii lui Iehova și familiile acestora. Operațiunea a fost pusă în aplicare în baza unei Hotărâri a Consiliului de Miniștri al URSS din 6 aprilie 1949 și a unei Hotărârii a Consiliului de Miniștri al URSS din 3 martie 1951, care prevedea „deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a membrilor Organizației Martorii lui Iehova și membrilor familiilor acestora, în total 5917 persoane”. Operațiunea a început pe data de 1 aprilie 1951 ora 4 dimineața și s-a încheiat la 22, în aceeași zi.

În luna aprilie 1951, alături de Martorii lui Iehova din Moldova, au mai fost deportați în regiunile Tomsk și Irkuțk 3035 de familii din Ucraina, 1008 familii din RSS Bielorusă, 757 persoane din Republicile Baltice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.