Sănătate

Farmaciile susțin că sunt pregătite pentru testarea pe loc pentru CoViD-19

Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a transmis, miercuri, că este pregătită să asigure efectuarea testelor antigen rapide pentru CoViD-19 în farmacii, cu personal calificat. Potrivit ADRFR, în acest fel se face un pas „important” către testarea în masă a populației.

„Suntem pregătiți să facem parte din programul de testare a populației prin teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate de către personal instruit, activitate care deja se desfăşoară cu succes în multe dintre statele europene, cum ar fi o serie de exemple de bune practici la nivel internațional în Franța, Italia, Germania şi Spania”, a declarat Iulian Trandafir, preşedintele ADRFR, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

ADRFR a arătat că este necesară instruirea personalului farmaceutic pentru testarea populației pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu instrucțiunile producătorului, într-un cadru reglementat, sub supravegherea Ministerului Sănătății, cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică, dar şi cu implicarea Colegiului Farmaciştilor din România.

„Pe lângă succesul implementării în alte țări europene a testării rapide în farmacii pentru detectarea infecțiilor cu CoViD-19, considerăm că proximitatea şi accesibilitatea ca specialişti în sănătate, precum şi nivelul ridicat de educație continuă profesională a farmaciştilor din România constituie elemente de bază ce vor îmbunătăți accesul populației la teste rapide şi eficiente”, se precizează în comunicat.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a informat, marți, că vor fi livrate teste către farmacii, care îşi pot stabili singure costul pentru această activitate.

„Vom livra gratuit prin DSP-uri către farmacii teste, chituri de testare şi farmaciile pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că acesta va fi unul competitiv, să îi spunem rezonabil, aşa încât cât mai mulți oameni să se poată testa. (…) Ar putea să fie o săptămână, ar putea să fie o lună (până când va începe testarea în farmacii – n.r.)”, a explicat ministrul Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.