Social

A murit Nelu Ploieșteanu. Interpretul de muzică lăutărească se afla la ATI, cu o formă gravă de CoViD

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească, a murit la vârsta de 70 de ani, infectat cu CoViD-19. Interpretul se afla internat la ATI, cu o formă gravă a bolii.

Nelu Ploieşteanu, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească, a murit, în noaptea de 1 spre 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani. Era internat în secția de terapie intensivă a Spitalului Floreasca din 18 martie cu o formă gravă de CoViD.

„Drum bun, Nelu Ploieşteanu! Dumnezeu să te ierte şi să te primească în Împărăția Sa! Condoleanțe familiei îndurerate!”, a scris cântărețul de muzică populară Gelu Voicu, pe pagina sa de Facebook.

Nelu Ploieşteanu, numele de scenă al lui Ion Dumitrache, s-a născut la 16 decembrie 1950 în localitatea Ciorani din județul Prahova, fiind unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România. Crescut într-o familie de lăutari, Nelu Ploieşteanu a moştenit talentul de la tatăl său, dedicându-se întru totul muzicii lăutăreşti, conform site-ului muzicapentrununta.ro. A început să cânte la acordeon la vârsta de şase ani, şi apoi şi la pian.

Peste 120 de romanțe în repertoriu

În 1970, s-a mutat la Bucureşti, unde a cântat la Teatrul „Ion Vasilescu”, avându-l ca dirijor pe Ion Albeşteanu. Şi-a continuat cariera cântând, de la vârsta de 18 ani, în diferite restaurante precum Bulevard, Caraiman, Doina, Crama Domnească, Caru cu Bere sau Perla. Primul său turneu internațional a avut loc în anul 1979, în Franța, după care a străbătut aproape întreaga Europă. Germania a fost, însă, țara unde a cântat şi a revenit de cele mai multe ori.

În activitatea artistică, Nelu Ploieșteanu a lansat numeroase cântece lăutărești autentice. „Pe vale mă duc, pe deal mă întorc”, „Anii mei şi tinerețea”, „Zărzărică, zărzărea”, „Dă mamă cu biciu în mine”, „Mărioară viață amară”, „Bucureștiul meu iubit”, „Trec țiganii”, „Jelem”, sunt doar câteva din cântecele de referință ale artistului. A colaborat, totodată cu trupa rock Vunk, cu grupul de muzică etno, Etnic, dar şi cu interpreta Carmen Șerban, alături de care a lansat în 2010 piesa „Viața la capitală”.

Fondatorul trupei Cargo a murit recent din aceeași cauză

În luna martie, un alt interpret cunoscut al muzicii românești s-a stins din viață, doborât fiind de aceeași boală. Fondatorul și chitaristul trupei Cargo, Adi Bărar, a murit la începutul lunii trecute din cauza infecției cu SARS-CoV-2, acesta fiind de asemenea internat la secția ATI, în urma dezvoltării unei forme severe a bolii CoViD-19.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.