Politică

România începe lupta împotriva acizilor grași trans. Aceștia se găsesc în cele mai căutate alimente

Inspectorii sanitar-veterinari au demarat controale oficiale în unități de producție și comercializare din sectorul alimentar pentru a verifica aplicarea cerințelor legislative privind conținutul de acizi grași trans din produsele de consum.

Potrivit unei informării făcute de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controalele au loc în unități precum cele de fabricare a produselor de panificație, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parțial hidrogenate, în unități de alimentație publică (fast-food și restaurante), în unități de depozitare și comercializare a produselor alimentare care conțin margarine, grăsimi și uleiuri parțial hidrogenate.

„Inspectorii direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a Municipiului București verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar și-au realizat analiza riscului datorat prezenței acizilor grași trans (alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală) și au stabilit măsuri, acolo unde este cazul, de diminuare a conținutului de acizi grasi trans în alimentele destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul. De asemenea, operatorii vor fi verificați în ce privește aplicarea măsurilor stabilite pentru asigurarea conformității cu cerințele legislative în acest domeniu, inclusiv prelevările de probe și acțiunile luate în cazul în care rezultatele analizelor indică depășiri ale limitelor permise de acizi grași trans”, se menționează în comunicat.

Conform Autorității, în cazul în care, în timpul controalelor oficiale se identifică neconformități privind conținutul maxim de acizi grași trans în produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se vor lua măsuri imediate pentru ca produsele să nu fie puse pe piață și/sau să fie retrase de la comercializare.

Începând cu data de 1 aprilie 2021 se aplică noi cerințe pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la conținutul de acizi grași trans din alimente, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman și în Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649.

Astfel, conținutul de acizi grași trans din alimente, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, nu trebuie să depășească valoarea de două grame la 100 grame de grăsime pentru alimentele destinate direct consumatorului final și a celor destinate vânzării cu amănuntul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.