Economie

Sindicaliștii din silvicultură cer să fie înarmați cu arme de foc

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat intervenția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic care asigură paza pădurilor cu armament de serviciu, uniformă de serviciu, mijloace de apărare și de intervenție, mijloace de comunicație și mijloace de deplasare, se menționează într-un comunicat remis joi de organizația sindicală.

„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenția domnului Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea modificării și completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora faptele de amenințare, lovire și vătămare corporală comise asupra acestora se sancționează cu pedepse mult mai aspre”, potrivit comunicatului sindicaliștilor din silvicultură.

Solicitarea a fost transmisă în contextul în care în ultimele săptămâni au existat alte cazuri de agresiuni fizice comise de hoții de lemn asupra a trei silvicultori aflați în timpul serviciului de pază a fondului forestier. Ultimele trei evenimente au avut loc în județele Bacău, Hunedoara și Vâlcea, iar în urmă cu o lună alți trei silvicultori au fost agresați.

„Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc). Federația Sindicatelor Silva a atras atenția încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii și face față cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acțiunilor pentru asigurarea pazei și a integrității fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenție și de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecție precum și mijloace de transport adecvate)”, se precizează în comunicatul sindicatului.

Federația Silva arată că jumătate dintre cei peste 7.000 de silvicultori (pădurari și șefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român), care au ca obligație de serviciu paza pădurilor și asigurarea integrității fondului forestier, nu sunt dotați în prezent cu armament de serviciu.

În afara lipsei de armament și de dotări, la această situație îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns și din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuții de pază, precum și din cauza dimensionării cantoanelor și districtelor silvice, fără a se ține seama de complexitatea și specificul activității de pază a pădurilor la nivel local și regional, se menționează în comunicatul Federației Silva.

În urma ultimelor trei cazuri de agresiuni, Federația Sindicatelor Silva a solicitat, joi, sprijinul Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare și urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic și dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea și pedepsirea autorilor acestor agresiuni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.