Mozaic

MusiCoolt și o invitație la a pătrunde în universul muzicii contemporane. De acasă, de pe Zoom

MusiCoolt este denumirea unui proiect inovator al Facultății de Muzică și Teatru (FMT) din cadrul Universității de Vest Timișoara (UVT), care își propune să demonstreze că „muzica contemporană nu este deloc ermetică și inaccesibilă publicului ne-specialist, ci din contră: este vie, colorată și capabilă să genereze emoții puternice”.

Inițiatorii proiectului sunt lect. univ. Gabriel Almași (foto), recent câștigător al Premiului Uniunii Compozitorilor pentru anul 2020, și conf. univ. Gabriel Mălăncioiu, ambii compozitori și cadre didactice ale FMT-UVT.

Șapte compozitori din patru zări – Timișoara, București, Cluj-Napoca și Iași – și-au pus competențele și talentul „la bătaie” pentru a demonstra că „nu trebuie să fii muzician ca să te îndrăgostești de muzica contemporană, nici nu trebuie să ai vreo pregătire muzicală prealabilă pentru a te bucura de cele mai moderne limbaje muzicale. Trebuie să ai doar urechi curioase și minte deschisă”.

Astfel, universitatea timișoreană transmite o invitație de participare tuturor celor cărora muzica le aduce bucurie: „Orice curios cu vârsta între 16 și 116 ani este binevenit să facă Zoom In pe muzica nouă, începând din data de 8 aprilie, alături de muzicienii din UVT și de prietenii lor”.

Întâlnirile MusiCoolt vor avea loc din două în două săptămâni, joi seara, de la ora 19, pe platforma Zoom, fiind transmise live și pe pagina de Facebook a proiectului.
Iată programul întâlnirilor:

  • 8 aprilie: Mersul trenurilor în muzică – Gabriel Almași (Timișoara)
  • 22 aprilie: Mierla staccato – Gabriel Mălăncioiu (Timișoara)
  • 6 mai: Cum prepari un pian: rețete pentru o ureche gurmandă – Diana Rotaru (București)
  • 20 mai: Curiosul caz al minimalismului muzical: ce auzim și ce ascultăm – DanDe Popescu (București)
  • 3 iunie: Corul cum nu l-ați mai auzit – creația a cappella în sec XX-XXI, între tradiție și experiment – Șerban Marcu (Cluj-Napoca)
  • 17 iunie: Intertextualitatea – povestea din spatele muzicii secolelor XX și XXI – Cristian Bence-Muk (Cluj-Napoca)
  • 1 iulie: Muzica religioasă în creația compozitorilor contemporani – Ciprian Ion (Iași)

Iubitorii de muzică sunt invitați să urmărească pagina MusiCoolt (facebook.com/musicoolt) pentru linkurile întâlnirilor de pe Zoom.

Parteneri în acest proiect sunt Universitatea de Vest Timișoara, prin Facultatea de Muzică și Teatru, Universitatea Națională de Muzică din București, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, prin Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.