Sănătate

Ne mai putem infecta cu noul coronavirus după vaccinare?

Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a explicat de ce este posibil să ne infectăm cu CoViD-19, chiar dacă suntem vaccinați complet. Acesta a arătat însă, că șansele de a manifesta simptomele specifice virusului sunt scăzute în acest caz, datorită imunizării.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul UBB, a explicat că există șanse ca după vaccinare, să fim testați pozitiv cu noul coronavirus, chiar dacă am efectuat atât prima doză, cât și rapelul. Specialistul a arătat însă, că în acest caz, probabilitatea ca simptomele să se manifeste este una extrem de redusă.

Astfel, profesorul de sănătate publică a explicat care sunt motivele pentru care putem fi testați pozitiv cu CoViD-19, chiar dacă suntem complet vaccinați, cu ambele doze de ser și a trecut inclusiv perioada necesară de după rapel, pentru ca vaccinul să își facă efectul.

„Este posibil să fiu testat ulterior pozitiv? Da, este posibil. Vaccinul conține doar o informație despre proteina țepușă din capsula din exteriorul virusului, nu conține virusuri, nici atenuate, nici vii, nici moarte. Nu este nici o șansă ca prin vaccinare să te infectezi cu virusul. Organismul nostru învață să facă anticorpi specifici pentru proteina țepușă de la exteriorul virusului. Este posibil ca după vaccinare să ne infectăm cu un virus, care intră în organismul nostru. Cineva tușește, strănută lângă noi și nu purtăm mască, virusul intră în organismul nostru, începe să se multiplice și în același timp, anticorpii noștri încep să îl atace. Există o perioadă foarte îngustă în care este posibil să fii pozitiv, chiar dacă probabilitatea de manifestare a simptomelor este extrem de redusă”, a explicat Răzvan Cherecheș pe rețelele de socializare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.