Sănătate

7 aprilie este Ziua mondială a sănătății

Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății, cu scopul de a evidenția o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit www.who.int.

În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătății şi găzduită de Organizația Mondială a Sănătății, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. La această dată a intrat în vigoare Convenția OMS. Organizația Mondială a Sănătății este o instituție specializată a Națiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătății a fost marcată pentru prima dată în 1950.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătății a scos în evidență aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătății. Sărbătoarea este marcată de activități care se extind dincolo de ziua în sine şi servesc drept ocazie de a concentra atenția mondială asupra acestor aspecte importante ale sănătății globale.

„Building a fairer, healthier world for everyone” este tema din 2021 a acestei zile. În ultimii ani, țările din Pacificul de Vest au cunoscut o creştere economică rapidă, dublată de migrație şi urbanizare, care au creat ocazii pentru mulți oameni de a avea o viață mai bună. Însă, mulți alții au rămas în urmă. Pandemia de CoViD-19 a redus câştigurile recente în domeniul sănătății şi a împins mai mulți oameni în sărăcie şi nesiguranță alimentară, amplificând inegalitățile de gen, sociale şi de sănătate.

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătății, OMS face apel la acțiuni de eliminare a inechităților în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă. Campania evidențiază principiul constituțional al OMS conform căruia „obținerea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane fără deosebire de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.