Social

Trei persoane trimise în judecată pentru infracțiuni legate de fonduri europene

Imagine de la conferința intermediară a proiectului „Combate șomajul”, desfășurată la Alba Iulia, în 20 februarie 2015

Trei persoane din Alba au fost trimise în judecată de către procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Alba Iulia după ce, urmă cu șase ani, o asociație ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de peste 460.000 de lei printr-un proiect de combatere a șomajului.

Potrivit unui comunicat postat miercuri de DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată a trei persoane fizice (coordonator activitate Asociație Profactum, consilier privind orientarea în carieră în cadrul proiectului „Combate șomajul” din partea Asociației Profactum, manager de proiect în cadrul proiectului „Combate șomajul”), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârșită în formă continuată.

În sarcina Asociației din Alba Iulia s-a reținut infracțiunea de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2015, „în contextul implementării proiectului ‘Combate șomajul’, finanțat din fonduri nerambursabile, cei trei inculpați ar fi întocmit, semnat și ar fi pus la dispoziția reprezentantului liderului de proiect, Colegiul Tehnic ‘I.D. Lăzărescu’ Cugir, mai multe documente false (fișe de pontaj, fișe de consiliere, foi colective de prezență etc.) din care rezulta faptul că o persoană, consilier privind orientarea în carieră din partea Asociației Profactum Alba Iulia, ar fi participat la desfășurarea activităților de consiliere a persoanelor țintă a proiectului, cu toate că au avut cunoștință despre neimplicarea acestuia în proiect”.

Ulterior, fără a cunoaște caracterul fals al înscrisurilor, reprezentantul Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu Cugir le-a transmis spre decontare către Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru. „Consecința acestor demersuri a avut drept rezultat obținerea pe nedrept de către Asociația Profactum a sumei de 460.387 lei, reprezentând fonduri nerambursabile”, se menționează în comunicat.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

Potrivit comunicatului, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin a doi dintre inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.