Administrație

Consilierii județeni propun realizarea unui heliport la Cîmpeni și înființarea unui centru de radioterapie

Amenajarea unui heliport în orașul Cîmpeni, din Munții Apuseni, înființarea unui centru de recuperare a victimelor violenței domestice și construirea unui centru de radioterapie se numără printre amendamentele propuse la proiectul bugetului pe anul 2021 de către consilierii județeni social-democrați din Alba.

„Luni, o să fie o ședință în care se votează bugetul județului Alba, iar noi, consilierii județeni ai PSD, am venit cu o serie de amendamente ce vizează circa 30 de proiecte importante pentru județul Alba, ce au ca scop îmbunătățirea calității vieții oamenilor”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, consilierul PSD Corneliu Mureșan.

Potrivit consilierului județean social-democrat, investițiile vizează dezvoltarea unor domenii precum educație, sănătate, transport, turism, cultură, sprijinirea persoanelor vulnerabile și a tinerilor.

Mureșan a menționat că o parte dintre aceste investiții sunt începute și au nevoie de resurse financiare pentru a fi finalizare, iar altele sunt prevăzute a se înfăptui în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale.

Unul dintre amendamente este cel care vizează înființarea unui centru de radioterapie, în condițiile în care pacienții din Alba sunt obligați să se trateze la clinici din județele învecinate.

„Acest centru vine ca un răspuns la o nevoie imediată, imperativă. În Alba sunt anual cam 700 – 800 de cazuri noi de cancer, iar la spitalul din Alba Iulia se poate face doar chimioterapie, nu și radioterapie. Bolnavii care necesită radioterapie trebuie să meargă în județele învecinate pentru tratament”, a afirmat Corneliu Mureșan.

În ceea ce privește sursa de finanțare, aceasta ar putea proveni din excedentul bugetului județului pe 2021, care este de peste 20 de milioane de euro, a precizat social-democratul.

Un alt amendament depus de PSD se referă la un proiect prin care 466 de elevi din județul Alba să beneficieze de „Primul laptop”.

„Propunem spre finanțare un proiect ce are ca scop accesul la educație pentru toți elevii. Potrivit Inspectoratului Şcolar Județean, un număr de 466 de elevi din județ nu pot desfășura școala online din cauză că nu dețin echipamente electronice. Proiectul vine în sprijinul elevilor ai căror părinți au dificultăți financiare, având în vedere pandemia de CoViD-19 și funcționarea școlilor pe diferite scenarii, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. Proiectul are în vedere achiziția de laptopuri, tablete sau sisteme PC pentru 466 de elevi, din care 205 din mediul urban și 261 din mediul rural”, a precizat consilierul județean.

Social-democrații propun și înființarea unui centru de recuperare a victimelor violenței domestice, care ar urma să funcționeze într-o clădire cu adresă confidențială, proprietate a Consiliului Județean ori a unei primării/asociații, cu care să se poată încheia un parteneriat.

Un alt amendament se referă la amenajarea unui heliport în Cîmpeni, destinat bolnavilor din Munții Apuseni, și care să fie finanțat de Consiliul Județean Alba cu 50% din suma necesară investiției. Pacienții ar urma să primească îngrijiri medicale la Spitalul din Cîmpeni până la aterizarea elicopterului SMURD, care să transporte pacienții la un alt spital.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.