Social

Romgaz anunță că este pregătită să preia proiectul Neptun Deep. „Interesul băncilor este neașteptat de mare”

Romgaz este pregătită să preia participația ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanțare va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, a declarat, marți, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz, într-o conferință de presă.

„La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participației ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară și așteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participații”, a spus Jude.

„Romgaz este pregătită să asigure prin intermediul unui consorțiu de bănci finanțarea necesară pentru realizarea acestui proiect. Deci, plata participației o vom asigura atât din surse proprii, cât și din duse atrase, condiționat, desigur, de acceptarea ofertei”, a continuat directorul general.

Jude a subliniat că Romgaz se gândește inclusiv la o emisiune de obligațiuni.

Întrebat dacă poate confirma suma apărută în presă, de 900 de milioane de euro, ca fiind oferta Romgaz către Exxon, Jude a răspuns: „Nu pot confirma o astfel de sumă, nu înțeleg de unde a apărut o astfel de sumă. Este dreptul ziariștilor, dar cu certitudine nu este cea pe care noi am avansat-o”.

El a precizat că Romgaz este pregătit să preia acest proiect.

„Compania este pregătită pentru un astfel de proiect și suntem confidenți că viața corporativă a Romgaz se va schimba. Este pentru prima prima dată când va fi atrasă o astfel de finanțare mare, facem toate modificările pentru a ne pregăti, ne adaptăm strategia de dezvoltare a Romgaz”, a continuat Jude.

Acesta a adăugat că a purtat discuții și cu OMV Petrom și că nu există nicio problemă în ceea ce privește colaborarea dintre cele două companii.

„Interesul băncilor este neașteptat de mare”

La rândul său, Răzvan Popescu, directorul financiar al companiei, a arătat că acest proiect a stârnit un mare interes în rândul băncilor, iar în această perioadă există un nivel ridicat de lichiditate în piața financiară, de care ar putea beneficia compania pentru acest proiect.

„Interesul băncilor a fost neașteptat de mare. Partea de finanțare va fi condiționată de acceptarea ofertei, dar și de cum, în ce jurisdicție, în ce monedă, sunt mai multe detalii din share purchase agreement pentru care va trebui să ne adaptăm, luăm în calcul un mix de finanțare, surse proprii, credit sindicalizat și emisiuni de bonduri în special pentru a finanța capexul viitor”, a arătat el.

Directorul financiar a precizat că în acest moment compania analizează toate posibilitățile care există pe piață.

„Acest proiect va duce la un nou Romgaz. În acest moment, din cauză că piețele financiare sunt atât de oportune și există lichiditate în piață, pentru noi acest lucru ar crea un gap extraordinar în cei cinci ani”, a spus Popescu.

Reprezentanții Romgaz au mai spus că oferta lor nu a fost influențată de potențiale modificări legislative, referindu-se la discuțiile privind modificarea Legii offshore, așteptată de ceilalți investitori din Marea Neagră.

Întrebat când ar urma să fie luată decizia de investiție pentru extracția de gaze din acel proiect, Jude a răspuns: „În condițiile în care oferta Romgaz va fi acceptată, suntem pregătiți pentru toate deciziile pentru ca acest proiect să fie unul de succes. Este un obiectiv strategic care va aduce mari beneficii atât țării, cât și companiilor care îl vor implementa”.

Jude a subliniat că nu are informații dacă există sau nu competitori în procesul de preluare a participației Exxon la proiectul Neptun Deep.

În prezent, ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. Spre comparație, România a produs anul trecut 9,2 miliarde de metri cubi.

ExxonMobil și-a anunțat intenția de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcție de modificările legislative din România și de situația pieței.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.