Social

Fraudă informatică. O tânără din Republica Moldova și-a păgubit o cunoștință cu 550 de euro

Fotografie de arhivă

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale cercetează o tânără din Republica Moldova care ar fi realizat operațiuni financiare în mod fraudulos prin acces ilegal la un sistem informatic.

Potrivit polițiștilor, tânăra s-ar fi folosit de datele unui card bancar și de o cartelă telefonică ale unei cunoștințe și și-ar fi transferat, în propriul cont, peste 550 de euro. Miercuri, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o tânără, de 22 de ani, din Republica Moldova și cu reședință în județul Suceava, ca autor al acelei operațiuni financiare realizate în mod fraudulos.

Cum a fost realizată însă tranzacția financiară?

Polițiștii bănuiesc că, la începutul lunii februarie 2021, tânăra și-ar fi transferat într-un cont bancar, prin intermediul unor aplicații telefonice, suma de 556 de euro, folosindu-se de datele unui card și de o cartelă telefonică, ambele sustrase de la o cunoștință, o tânără de 20 de ani.

Sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, polițiștii încearcă să recupereze prejudiciul astfel creat.

Cum pot fi prevenite astfel de tranzacții frauduloase? Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă cetățenilor:

  • să nu fotografieze și să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe cardul bancar, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare sau orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
  • să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;
  • să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;
  • persoanele care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări;
  • să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.