Educație

Lipsa personalului medical în școli face imposibilă testarea elevilor

Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat, miercuri, că una dintre cele mai mari probleme este lipsa cadrelor medicale în școli, mai ales în mediul rural, ceea ce face inclusiv ca utilizarea testelor rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 să fie foarte redusă.

Oficialul a afirmat că, în acest sens, statul român ar trebui să ia măsuri și fiecare unitate școlară să știe cărui medic și asistent medical i se poate adresa.

Sorin Ion a participat, la Timișoara, la lansarea campaniei naționale de informare „Vaccinare și testare pentru învățare”, coordonată de Ministerul Educației, având ca scop ca la începutul lunii mai să fie cât mai mulți elevi în bănci.

„Una din cele mai importante probleme ridicate la întâlnirea de astăzi (…) a fost cea a cadrelor medicale școlare. Este o problemă la nivel național care se confirmă și aici. În principiu, unitățile școlare din mediul rural nu au și este aproape imposibil să prevadă într-un viitor apropiat resursa umană, ceea ce face aproape imposibilă activitatea de testare a elevilor. În acest moment, în țară sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate în proporție de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens și fiecare unitate școlară să știe cărui medic și asistent medical i se poate adresa”, a declarat Sorin Ion, într-o conferință de presă.

În opinia sa, problema nu se poate rezolva foarte rapid, pentru că lipsa personalului medical este una generală, nu doar în sistemul de educație.

„Există bază legală ca în fiecare localitate unul din medicii de familie să preia sarcina de medic școlar, încheind un contract cu primăria. Dacă există dorință, problema aceasta s-ar putea rezolva în multe situații. Știu însă că există și localități din țară unde nu există niciun medic de familie, iar acolo nu știu ce soluții am putea găsi. Ne-am bucura dacă în urma campaniei noastre am putea obține un rezultat și în această zonă”, a spus Sorin Ion.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.