Economie

Prezentare a europarlamentarului Negrescu despre oportunități concrete de dezvoltare cu bani europeni

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentat, în cadrul unei sesiuni de informare, organizată în județul Alba, soluții concrete pentru dezvoltarea comunităților locale și mediului de afaceri din județ.

Membru în comisia pentru Bugete a Parlamentului European, Victor Negrescu a dat startul sesiunilor de informare care fac parte din seria de conferințe „Fonduri europene pentru viitor”, cu scopul de a face cunoscute mecanismele prin care autoritățile, antreprenorii locali și societatea civilă pot accesa și utiliza fondurile europene, pentru a diminua presiunea pe care criza curentă o exercită la nivelul fiecărei comunități și activități economice.

Conferința, difuzată inclusiv online, a prezentat oportunități de finanțare existente la nivel european, în planul de redresare și reziliență și în programele operaționale naționale dar și identificarea mecanismelor de valorificare a acestora.

În cazul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Victor Negrescu a atras atenția că toți banii, circa 29,2 miliarde de euro, trebuie contractați până în 2023, iar proiectele trebuie finalizate până în 2026, ceea ce presupune că atât primarii, cât și antreprenorii, trebuie să pregătească de acum fundamentarea proiectelor astfel încât acestea să fie depuse de îndată ce apar apelurile de selecție.

PNRR are 6 piloni principali: Tranziția verde, Transformarea digitală, Creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, Coeziune socială și teritorială, Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, Politici pentru generația următoare, copii și tineret. În aceste domenii pot fi accesate fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, prin granturi și împrumuturi. Europarlamentarul de Alba a menționat că fiecare pilon are o anumită sumă de bani alocată.

Fondul de reziliență pentru localități va fi unul dintre instrumentele importante pentru administrațiile locale. Spre exemplu, Victor Negrescu a subliniat că fiecare comună va avea la dispoziție circa 400.000 de euro, iar primarii trebuie să vină cu proiecte mature, de valoarea acestei sume, dar cu respectarea componentelor de mediu (proiecte de 37% din fonduri) și digitale (investiții de 20% din valoarea totală). Lipsa proiectelor va însemna pierderea finanțării și distribuirea ei către alte localități din mediul rural, a subliniat Victor Negrescu. La fel și orașele și municipiile vor avea alocate anumite finanțări din PNRR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.