Social

Tradiții și semnificații ouă de Paște

În tradiția românească unul dintre principalele elemente este oul, vopsit în diferite culori, chiar dacă, de cele mai multe ori, în roșu, În timp, încondeierea oului a ajuns la nivel de artă, mulți folosind această ocazie pentru a-și face un mic meșteșug.

De asemenea, există și obiceiul ciocniri ouălor în Duminica Paștelui, însoțită de rostirea cuvintelor „Hristos A Înviat”/„Adevărat A Înviat”, ce, după cum se poate indica și din formula rostită, are legătură mult mai mult cu partea religioasă a sărbătorii.

Semnificația oului de Paște 2021 datează acum mult timp în urmă, chiar înainte de nașterea lui Hristos, atunci când exista obiceiul de a oferi ouă, ele simbolizând echilibru, viață și reînnoire a naturii. Obiceiul își are orgininea la chinezi, cu circa două mii de ani înainte de Hristos.

De asemenea, în numeroase morminte vechi ale creștinilor au fost descoperite coji de ouă, iar în antichitate, în special la egipteni, oul reprezenta lumea și eternitatea, această idee pornind de la forma sa perfectă, fără început și fără sfârșit.

Oul roșu este de mult un simbol al creației și învierii, prin exemplul lui Iisus Hristos, culoarea roșie însemnând sângele Domnului cel curs de pe cruce pentru noi și pentru mântuire, dar și simbolul văzut la a doua revenire. Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfățișat împăratului Tiberiu cu un ou roșu și i-ar fi spus acestuia „Hristos a înviat!”.

Obiceiul a fost asimilat de către Biserică, fiindu-i dedicată chiar o rânduială specială la slujba din Duminica Paștelui, când este citită rugăciunea de binecuvântare a ouălor și a brânzei.

După cum se știe ouăle de Paște nu se vopsesc doar în roșu, ci și în alte culori, precum galben, verde sau albastru.

Astfel, dacă roșul simbolizează sângele, focul, dar și dragostea și bucuria de viață, galbenul ar semnifica lumina, tinerețea și fericirea, verdele simbolizează renașterea naturii, speranța și rodnicia iar albastrul – vitalitatea și sănătatea.

În unele zone din țară se crede că de la credința în oul roșu de Paște, poți avea puteri miraculoase, vindecătoare, semnificând totodată și frumusețe, putere și spor. De aici au început și unele tradiții „babești”, precum spălatul pe față, cu apă neîncepută în care se pune un ou roșu, în speranța că până la Paștele următor vor avea parte de frumusețe și sănătate.

La sate există și tradiția de a păstra cojile de la ouăle roșii pentru a fi îngropate în terenurile agricole, pentru ca pământul să fie roditor.

Încondeierea ouălor: proces și însemnătate

Despre obiceiul încondeierii ouălor, în diferite zone din țara noastră se întâlnesc tehnici variate, fie că sunt folosite ouă fierte sau ouă golite de conținut, ouă din lemn sau alte materiale. Există chiar ouă vopsite în relief – în zona Putnei, împodobite cu mărgele, confecționate din lut sau decorate – în Harghita.

Semnificația liniilor și figurilor prezente pe oul încondeiat are următoarele însemnătăți: spirala înseamnă eternitate, linia verticală simboloizează viața, iar cea orizontală – moartea, sau dreptunghiul – care ar semnifica gândirea și cunoașterea.

Pentru încondeierea ouălor de Paște se folosește o mică bucată de lemn cu un vârf metalic în capăt, numit chișiță, iar ca tehnică de matrițare există diferite tehnologii, unele având la bază ceara.

În puține zone din țară s-a păstrat tradiția colorării ouălor cu vopsele vegetale – obținute din plante precum măceș, roșul, frunze de nuc, verdele, ceapă iar mălin pentru galben, etc. Marea majoritate a artiștilor în încondeiere folosesc vopsele sintetice.

Să mai spunem că în tradiția populară ouăle pentru vopsit de Paște se aleg în miercurea din a patra săptămână de post, care se mai numește și „miercurea Păresimilor“, iar vopsitul ouălor de Paște se realizează de obicei în Joia Mare sau sâmbăta, însă niciodată în Vinerea Mare. De asemenea, oul se ciocnește, în prima zi de Paște, numai cap în cap, adică în vârfurile mai ascuțite, iar primul ou este ciocnit de bărbat care este capul familiei, sau de cei mai în vârstă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.