Mozaic

De ce se crede Aiudul îndreptățit să se numească Orașul Artelor?

Conducerea municipiului Aiud apreciază că evenimentele culturale organizate în localitate îndreptățesc orașul la dobândirea statutului de „Oraș al Artelor”

„Cultura deschide minți și luminează vieți, iar în „Orașul Artelor” evenimentele culturale și-au continuat bunul mers în principal datorită Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Fundației Inter-Art”, se arată într-o postare pe contul de socializare al Primăriei Aiud.

În continuare, reprezentanții Primăriei enumeră câteva dintre evenimentele organizate în acest an la Aiud.

Astfel, săptămână trecută s-a derulat Festivalul Internațional de Umor, ediția a XVI-a, proiect sub patronajul maestrului Ștefan Popa Popa’s. Evenimentul s-a desfășurat în zona stradală de expoziții a Aiudului și online, pe AiudArt.

Tot în aprilie s-a desfășurat expoziția stradală de caricatură „Anotimpul pandemiei” a artistului aiudean Andrei Bako.

În luna martie, aiudenii au putut admira expoziția stradală de fotografie artistică „Sărbătoarea primăverii” a Cristinei Budușan. Tot cu ocazia „Sărbătorii primăverii”, talentații muzicieni ai Centrului Cultural – Moga Marius, Cordea Claudiu și Petre Bela – au participat la un concert online.

Schimbând artele, tot în această perioadă a avut loc expoziția de fotografie artistică: „Călător prin muzeele americane: Brâncuşi, Picasso, Rodin, Giacometti… – un jurnal fotografic de Robert Lixandru”.

La începutul lunii februarie a fost lansat un volum colectiv realizat în cadrul proiectului Liter-Art 2020 cuprinzând lucrări realizate de persoane private de libertate.

Reprezentanții Primăriei amintesc și expoziția de pictură „Peisaje ardelene” realizate de către pictorul Marcel Muntean, unul dintre cei mai valoroși artiști plastici contemporani. Prima expoziție stradală din 2021 a marcat Ziua Culturii Naționale. Au fost expuse câteva dintre poeziile lui Mihai Eminescu, cu fotografii realizate de către Andrei Bako și Zoltan Balog.

În tot acest timp, cei care au coordonat aceste evenimente – domnul Hădărig Ioan, managerul Centrului Cultural, a început anul acesta o serie online de prezentări de carte pe care o regăsiți pe pagina de Youtube – AiudArt, iar domnul Ștefan Balog, președintele Inter-Art, a realizat o mulțime de creații artistice, mai amintesc reprezentanții autorității locale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.