Mozaic

Povestea restaurantului de la Casa „Jakab Antal”, unde jumătate dintre angajați sunt persoane cu dizabilități

Casa „Jakab Antal” din Miercurea Ciuc, unde în anul 2019 a poposit Papa Francisc, în timpul vizitei sale la sanctuarul de la Șumuleu, este singurul restaurant din țară în care peste jumătate din angajați sunt persoane cu dizabilități.

Casa „Jakab Antal” este parte a Asociației de Întrajutorare Caritas, una dintre cele mai mari asociații caritabile ale Bisericii Catolice și se află în vecinătatea catedralei franciscane de la Șumuleu Ciuc, important loc de pelerinaj închinat Fecioarei Maria.

De la finalul lunii martie, Casa Jakab Antal, respectiv restaurantul și serviciile de catering, a fost acreditată de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții ca unitate protejată, peste jumătate dintre angajați fiind persoane cu dizabilități, cărora li s-a oferit astfel șansa de a intra pe piața muncii, de a fi valorizate și de a se simți apreciate.

Șeful Departamentului Îngrijire Socială și Medical al Caritas Alba Iulia, Péter György, a povestit că procesul de acreditare a început la sfârșitul anului trecut, când s-a reușit schimbarea legislației, astfel încât să se permită și unor secții ale organizațiilor guvernamentale să poată fi acreditate ca unități protejate, lucru permis până atunci doar în cazul instituțiilor publice.

După ce dosarul s-a reîntors de mai multe ori, din motive birocratice, Casa „Jakab Antal” a fost acreditată în urmă cu trei săptămâni și este acum singurul restaurant din țară de acest gen și singura unitate protejată din Harghita.

Demersul este unul firesc ținând cont că aici erau angajate persoane cu dizabilități înainte de schimbarea legislației privind acreditarea.

Potrivit lui Péter György, „legislația prevede că pot fi autorizate ca unități protejate acele activități unde cel puțin 60 la sută din cheltuieli sunt cheltuieli de personal și cel puțin jumătate din normele din acea unitate sunt acoperite de persoane cu dizabilități sau invalide”.

În prezent, la Casa Jakab Antal sunt angajate aproximativ 20 de persoane cu dizabilități, care lucrează atât în bucătărie și restaurant, cât și la serviciul de catering.

„Sunt persoane cu dizabilități motorii sau dizabilități mentale și încercăm la fiecare să le găsim locul unde se simte eficient și bine și unde face cu plăcere ceea ce face. Avem și în bucătărie persoane care ajută la prepararea mâncării și în restaurant avem persoane care abia au început activitatea și lucrează mai mult la debarasarea meselor și la pregătirea meselor. Comanda și servirea se realizează încă de personalul de până atunci, avem trei persoane care se ocupă cu asta și dorim să ajungem acolo să poată fi înlocuite de persoane cu dizabilități”, a explicat Péter György.

Este ora 13,00 și în restaurantul Casei „Jakab Antal” începe servirea „meniului pelerinului”, așa cum se numește, un fel de meniul zilei, dar în care oaspeții pot opta pentru diverse combinații de preparate culinare.

Încet-încet, sala se umple de clienți, vegheați de pe un perete de o fotografie de mari dimensiuni a episcopului Marton Aron. Patru tineri, echipați corespunzător, ajută la pregătirea meselor și apoi la debarasarea acestora, după plecarea clienților. Sunt atenți, entuziaști și la toți li se ghicește zâmbetul ascuns în spatele măștilor.

Balogh Szilveszter are 38 ani, este din Miercurea Ciuc și este încântat că poate să lucreze, să le fie de ajutor oaspeților care vin la Casa „Jakab Antal”. Spune că îi place ce face și că vine cu drag la serviciu.

Ideea unui astfel de demers i-a venit lui Péter György după ce a vizitat unități similare din Germania, Elveția sau Austria, iar aceste exemple positive l-au motivat să încerce și în România, „pentru că și aici se poate”.

Ce înseamnă însă unitate protejată, în afara faptului că cel puțin jumătate dintre angajați trebuie să fie persoane cu dizabilități?

Potrivit art.78 alin.3 al Legii 448/2006, firmele, autoritățile publice sau firmele de stat cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu handicap în procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. În caz contrar, pot opta pentru a achiziționa produse și servicii realizate de persoanele cu dizabilități angajate în unități protejate autorizate, precum este acum Casa ‘Jakab Antal’.

„Acele entități juridice, publice și private, care au peste 50 angajați, au obligația să angajeze 4 % persoane cu dizabilități. Dacă nu angajează, acele norme pentru care nu a angajat persoane cu dizabilități trebuie înmulțite cu salariul minim pe economie și se virează ca o taxă în bugetul de stat. Cei care doresc, jumătate din acea sumă, o pot folosi achiziționând produse, servicii oferite de unități protejate”, a menționat Péter György.

În acest fel, Casa „Jakab Antal” poate oferi servicii de restaurant și catering către cei aflați în categoria menționată.

„Suntem singura unitate protejată din județ, suntem singura unitate protejată din acest domeniu din întreaga țară. Nu prea se știe cum se protejează și trebuie mai întâi prezentată legislația. Deja avem contract cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, iar pentru centrul de plasament de urgență pentru copii de acum încolo noi vom asigura hrana”, a arătat Péter György.

Persoanele cu dizabilități își găsesc cu greu un loc pe piața muncii, pentru că există o teamă de schimbare în rândul antreprenorilor, spune Péter György, care este un deschizător de drumuri în mai multe domenii din zona socială. Recunoaște că și la Casa „Jakab Antal” au fost persoane care s-au întrebat dacă noii angajați vor face față, dar tuturor le-a spus că li se va da posibilitatea „să facă ceea ce pot face, pentru a se simți utili și eficienți”. Drept urmare, atât colegii cât și oaspeții s-au obișnuit cu ei și atmosfera e una destinsă și liniștită.

„Eu așa zic tot timpul, că aici, la Asociația Caritas, am reușit să realizăm o ‘insulă a normalității’ și oamenii se simt bine. Evident, noi încercăm aici ca oamenii să fie cât mai independenți, să spună dacă nu le place ceva, să se auto-organizeze, să nu fie cineva care să le spună tot timpul ce trebuie să facă”, a mai spus Péter György.

Persoanele cu dizabilități angajate la Casa „Jakab Antal” sunt coordonate și îndrumate de Kósa Zsuzsanna, o tânără minionă, cu un zâmbet cald și care, de-a lungul anilor, s-a luptat să schimbe mentalități, pentru ca dizabilitatea să nu mai fie considerată o rușine.

„Dacă angajezi o persoană cu dizabilități nicicum nu e ceva special, ar fi normal ca persoanele cu handicap să fie angajate, să aibă locuri de muncă, să fie create condiții ca să poată lucra ca oamenii normali, pentru că toți suntem variantele normalului. Și de aceea eu sper că și firme și alte restaurante din Miercurea Ciuc ne vor lua ca exemplu pentru a angaja persoane cu dizabilități (…) Este o problemă când oamenii consideră că acela cu dizabilitate nu are capacitatea să lucreze. Este o mentalitate foarte, foarte restrânsă și trebuie cumva să înțelegem că dacă o persoană cu dizabilitate are loc de muncă sau locuri de parcare speciale nu este un lux, ci este ceva normal. Pentru că, pentru a trăi bine, ei necesită acest lucru. Și trebuie să acceptăm că și persoanele cu dizabilități sunt parte a societății noastre și se poate întâmpla că este vorba despre copilul tău, despre cineva pe care îl cunoști”, a afirmat Kósa Zsuzsanna.

Mărturisește că noii săi colegi sunt extraordinar de emoționați, dar sunt fericiți, plini de elan și lucrează cu multă bucurie.

“În primele zile, oaspeții noștri au fost surprinși, se vedea că nu știu unde să pună situația, dar cu elanul lor, cu dragostea lor, cu buna dispoziție și clienții noștri au devenit mai deschiși. Eu consider că persoanele cu dizabilitate au pierdut ceva din capacitatea locomotorie sau din cea cognitivă, dar întotdeauna primesc de la Dumnezeu ceva în plus. (…) Pentru că ei sunt întotdeauna plini cu dragoste și elan. Și aici lucrează cu toată inima, iar noi am uitat să vedem lucrurile și din inimă. Noi suntem performanți: succesul, direcțiile, proiectele și uităm cum trebuie să trăim simplu și cu bucurie. Și de la ei se poate învăța. Și eu consider că toată lumea câștigă, nu numai persoanele cu dizabilități”, a punctat aceasta.

Zsuzsanna, absolventă de psihopedagogie specială la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, spune că „oamenii cu dizabilități sunt exact al fel de valoroși ca și cei fără” și că este nevoie să ne „resetăm mentalitățile” și să avem curajul de a depăși bariere din mintea noastră.

Ea a îndemnat asociațiile, firmele sau instituțiile publice care evită să angajeze persoane cu dizabilități să vină la Asociația Caritas, pentru a vedea cum se descurcă acestea, convinsă fiind că „este un început mic, dar va fi un viitor mare”.

De altfel, Asociația Caritas dorește ca și serviciile de cazare ale Casei „Jakab Antal” să fie acreditate, unitatea dispunând de 54 de camere, din care opt sunt accesibilizate complet pentru persoanele cu dizabilități.

Casa „Jakab Antal” are o istorie specială, pentru că este locul unde a poposit, în urmă cu doi ani, Papa Francisc, în timpul vizitei sale istorice la sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc.

Atunci, în curtea imobilului, pe un ecran uriaș, au putut urmări slujba oficiată de Sfântul Părinte persoane vârstnice și cu dizabilități, cu care șeful Bisericii Catolice a și stat de vorbă.

Acum, oricine poate înnopta în camera unde Papa Francisc s-a odihnit puțin, pe ușa încăperii fiind consemnat discret acest lucru, poate intra în sala în care acesta a servit masa și chiar poate degusta din meniul papal. Iar printre cei care le vor face oaspeților șederea mai plăcută, care le vor pregăti masa sau se vor îngriji de curățenia camerelor se vor număra și persoane cu dizabilități, pe care Asociația Caritas le-a ajutat să facă un prim pas pe piața muncii, să fie puse în valoare și apreciate.

Și care se află permanent în rugăciunile Papei Francisc, cel care spunea, în urmă cu câteva luni, cu ocazia Zilei Persoanelor Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, că „forța unui lanț depinde de grija acordată celor mai slabe verigi”.

Suveranul Pontif a oferit Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei de la Șumuleu Ciuc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.