Mozaic

Arhiepiscopul Irineu: Numai speranța învierii din morți ne oferă tăria să înfruntăm avalanșa răutăților

Arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia (fotografie de arhivă)

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, spune, în Pastorala adresată clerului și credincioșilor, că, astăzi, când ura, egoismul și violența tulbură ca niciodată întreaga planetă, numai speranța învierii noastre din morți ne oferă tăria necesară să înfruntăm avalanșa răutăților și a crizelor de tot felul.

„Credința în Învierea Mântuitorului ne-a fost far călăuzitor, nouă, românilor, și ne-a ținut mereu în comuniune iubitoare cu înaintașii noștri adormiți în Domnul. În același timp, ne-a dat imbold să păstrăm zestrea spirituală pe care ei ne-au lăsat-o. Astăzi, când ura, egoismul și violența tulbură ca niciodată întreaga planetă, numai speranța învierii noastre din morți ne oferă tăria necesară să înfruntăm avalanșa răutăților și a crizelor de tot felul”, afirmă Arhiepiscopul Irineu.

După ce amintește că 2021 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul”, Irineu spune că, așa cum ne-a îndemnat Sfântul Nectarie din Eghina, se cuvine „să ne rugăm lui Dumnezeu pentru cei adormiți, să aducem jertfe nesângeroase și să dăm milostenii pentru ei, deoarece sunt neputincioși să mai facă ceva pentru mântuirea lor”.

Arhiepiscopul îi îndeamnă pe credincioși să aibă grijă de mormintele celor răposați.

Acesta mai arată în Pastorală că „învierea din morți a veșnicului Răscumpărător este cea mai mare și mai uimitoare minune a Sa, dar este și dovada cea mai puternică despre dumnezeirea Sa”.

„Din păcate, în timpurile moderne, s-au ridicat unii oameni raționaliști care contestă Învierea lui Hristos, socotind-o un mit. Noi, însă, îi credem pe Apostolii Domnului Iisus, care s-au prezentat drept ‘martori ai Învierii Lui’ (Fapte 1, 22), afirmând că ‘pe Începătorul vieții Dumnezeu L-a înviat din morți’ (Fapte 3, 15). În Sfânta Scriptură, avem dovezi care atestă realitatea Învierii Mântuitorului nostru”, subliniază acesta.

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia urează tuturor un „Paște binecuvântat, cu alese împliniri”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.