Economie

Ministrul Adrian Oros: Cumpărătorul are cel mai mare rol în susținerea agricultorilor

Fotografie de arhivă

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, consideră că cel mai mare rol în susținerea agricultorului român ar trebui să-l aibă cumpărătorul.

Aflat vineri la Zlatna la inaugurarea unei hale agroalimentare, ministrul a fost întrebat de un jurnalist de ce un ou care este vândut aici este mai scump decât unul importat și adus de la sute de kilometri.

„Eu sunt ministrul agriculturii și eu vreau ca fermierii și producătorii locali să vândă cât mai scump. Este normal să câștige, pentru că nu foarte multă lume vrea să facă agricultură sau zootehnie, iar cei care fac această activitate trebuie să câștige. Trebuie să ne obișnuim cu acest lucru, că munca țăranului și a fermierului trebuie plătită”, a răspuns Adrian Oros.

Ministrul a apreciat că produsele românești sunt mult mai bune decât cele din import și, ca atare, au și un preț mai mare.

„Prețul îl dă piața. Deci, produsele lor, care sunt mult mai bune decât cele despre care dumneavoastră povesteați, merită să aibă prețuri mai bune, iar ei merită să aibă venituri conforme cu munca pe care o desfășoară”, a mai spus Oros.

Ministrul a opinat că autoritățile locale au un rol „foarte important” în cea ce înseamnă promovarea și facilitarea comercializării acestor produse locale, acolo unde mai sunt “încă producători locali care se încăpățânează să facă agricultură”. De asemenea, a adăugat acesta, și de la nivel guvernamental trebuie să fie proiecte pentru a susține producătorul român.

„Cel mai mare rol îl are cumpărătorul. Dacă toți cei care sunt cu adevărat interesați și cu adevărat îngrijorați să răsplătească munca fermierului sau a țăranului român ar căuta și ar cumpăra doar produse românești, chiar dacă uneori sunt mai scumpe, cu siguranță că aceste produse s-ar vinde mult mai bine, iar fermierul, țăranul român ar avea venituri sustenabile. Acest lucru se întâmplă în fiecare țară, educația asta a consumatorului, patriotică, să zic așa, se face în familie, se face în școală. Dacă toți o să spunem copiilor noștri același lucru în fiecare zi, dacă în fiecare zi copilul o să audă la școală, s-ar putea ca peste câțiva ani să avem niște cumpărători responsabili și mai patrioți, care să caute produse românești, pentru că chiar dacă dăm cu un leu sau cu doi mai mult pe un produs autohton, trebuie să ne gândim și pragmatic”, a subliniat Oros, concluzionând că „munca țăranului trebuie răsplătită”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.