Mozaic

Ce mâncăm după Paști? Ciorba de berbecuț cu măcriș și tocana de miel cu smântână

Ciorba de berbecuț cu măcriș și tocana de miel cu smântână și cu îngroșeală cu lapte sunt câteva dintre specialitățile culinare servite în a doua zi de Paști în câteva sate mureșene, între care Râpa de Jos, din comuna Vătava, și Sânmihaiu de Pădure, comuna Beica de Jos, scrie Agerpres.

„Specific acestei zone este ciorba de berbecuț. Evident că se face și friptura, salata, drobul de miel, ouăle de Paști, cozonacul. Ciorba de berbecuț o fac cu măcriș, așa m-am obișnuit de mică. Dacă nu am măcriș, adaug spanac, dar un pic de verdeață tot pun. Este foarte bună, măcrișul îi dă gustul de acru, de verde, de primăvară. Iau coastele și le tai mărunt, gâtul de la miel și le fierb cu legume. Iau spuma, bag legumele, morcovul, țelina, pătrunjelul – eu folosesc foarte multe legume la orice, așa ne-am obișnuit, ne place și e foarte sănătos. Apoi, după ce a fiert tot, înainte de a termina ciorba, adaug un pic de orez, să fie mai consistentă. La sfârșit, înainte de a lua ciorba de pe foc, pun măcrișul după care o las să dea un clocot. O acresc cu borș, dacă se preferă puțin mai acru, și o dreg, la sfârșit, cu ou și cu smântână”, spune Ioana Ştef, în vârstă de 70 de ani, din satul Râpa de Jos.

Maria Bucin Crișan, din Sânmihaiu de Pădure, care în acest an împlinește 80 de ani, și-a exprimat regretul că una dintre rețetele tradiționale din acest sat, tocana de miel cu smântână și cu îngroșală cu lapte, o adevărată delicatesă de Paști, este de punctul de a se pierde.

„Orice om care poate să mănânce carne de miel se pregătește de Paști și se pregătește ca măcar în aceste zile să aibă carne de miel. Asta cred că simbolizează și nu numai cred, pentru că așa este, că Iisus Hristos s-a jertfit pentru noi ca un miel nevinovat. Mielul, săracul, nu știe când îl tai. Cred că asta e însemnătatea. Eu provin dintr-o familie numeroasă, am fost 13 copii, cu părinții eram 15. Cinci fete au murit devreme, opt am rămas până la maturitate. Făcea mama, de regulă, tocană din carnea din miel, cu ceapă, cu tot ce trebuia, cu un pic de smântână și cu îngroșală cu lapte. Tocana aia așa era de bună, dar nu știu de ce în ultimii ani a cam dispărut. Masa de Paști o așteptam cu nerăbdare, mai ales această tocană, este o vorbă rămasă de atunci: așa te-am așteptat, cum aștept ziua de Paști”, explică Maria Bucin Crișan.

Tanti Maria a spus că nu știe de ce rețeta nu mai este chiar atât de populară și nu se mai numără printre preferatele familiilor din zonă, poate pentru faptul că este o mâncare hipercalorică, fiindcă de preparat se prepară destul de ușor.

„Nu se fierbe mult, doar până se desface carnea de pe os. Mai demult nu se făcea drob de miel, se făcea tocană și era foarte bună și o mâncam și a doua zi de Paști”, rememorează Maria Bucin Crișan.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.