Mozaic

Exponatul lunii mai, la Muzeul din Sebeș: icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”

Exponatul lunii mai, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, este icoana pe sticlă „Învierea lui Iisus, cu 12 scene de praznic”, pictată la Laz, la începutul secolului XX, cel mai probabil de zugravul Ilie I Poienaru.

Icoana are o compoziție specifică unui prăznicar, în jurul temei principale, Învierea lui Iisus, situată în centru, într-un medalion dreptunghiular, de dimensiuni relativ mari, fiind grupate alte 12 scene: Buna Vestire, Floriile, Înălțarea (Ispasul), Rusaliile, Schimbarea la Față (Obrecenie), Adormirea Maicii Domnului, Nașterea Maicii Domnului, Ziua Crucii, Intrarea Maicii Domnului în Biserică (Vovedanie), Nașterea lui Iisus, Botezul și Întâmpinarea Domnului (Stretenia).

Scena principală prezintă Învierea Domnului, fiind tratată în manieră apuseană, cu Mântuitorul în prim-plan, în glorie, ieșit din mormântul pecetluit, la baza căruia se află doi soldați, cu scuturi, care-l privesc înspăimântați. Medalioanele dispuse în jurul acesteia au aspectul unor mici icoane, iar scenele redate pot fi identificate atât prin personajele reprezentate, cât și cu ajutorul inscripțiilor scrise în limba română, cu caractere chirilice, ce sunt prezente în dreptul acestora. Întreaga compoziție este delimitată de două ghirlande de flori, redate pe fundal alb, una în partea superioară, iar cealaltă la baza icoanei.

Icoana nu este semnată și nici datată, însă compoziția, cromatica, precum și maniera de lucru demonstrează faptul că ea a fost lucrată în cadrul centrului de iconari de la Laz, cândva la începutul secolului XX, putând fi atribuită unuia dintre cei mai talentați pictori care au activat acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul veacului următor: Ilie I Poienaru (1840-1917).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.