Politică

Un senator PSD solicită relaxarea măsurilor în Alba Iulia, ca urmare a scăderii incidenței sub 3 la mie

Senatorul PSD de Alba, Călin Gheorghe Matieș, solicită autorităților relaxarea măsurilor în Alba Iulia, oraș care, din 27 aprilie, are o incidență de sub 3 cazuri CoViD la mia de locuitori.

„Ce se întâmplă în cazul Municipiului Alba Iulia este dincolo de orice putere de înțelegere și de acceptare. Din data de 27 aprilie, Alba Iulia se află la o incidență de sub 3 cazuri CoViD la mia de locuitori, iar trendul este, evident, unul descrescător. (…). La Arad și Cluj-Napoca restricțiile au fost ridicate la doar 24 de ore după scăderea incidenței sub 3, iar la București după 3 zile după scăderea sub acest prag”, arată senatorul social-democrat de Alba într-un comunicat de presă dat publicității marți.

Călin Gheorghe Matieș le solicită „ultimativ” prefectului Nicolae Albu și primarului Gabriel Pleșa să dea „dovadă de maturitate” și să relaxeze măsurile în Alba Iulia.

„Lăsați oamenii din HoReCa să muncească, nu îi mai transformați în cerșetorii unor restricții pe care ar fi trebuit să le luați de mai bine de o săptămână…”, le mai transmite social-democratul prefectului de Alba şi primarului municipiului Alba Iulia.

Pe de altă parte, Grupul de comunicare al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a arătat marți că noțiunea de incidență cumulată la 14 zile este definită, potrivit HG nr. 432/2021, astfel: „incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează , prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16,00”.

Potrivit sursei citate, actul normativ prevede în mod „expres” acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să şi producă efecte şi să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii Direcției de Sănătate Publică la încheierea perioadei de 14 zile.

„Cu privire la unele informații apărute în spațiul public referitoare la ridicarea măsurilor stabilite ca urmare a unor scăderi sub limita incidenței de 3 cazuri/mia de locuitori mai devreme de expirarea celor 14 zile prevăzute în normele legale în vigoare, vă informăm că la nivelul Grupului de Suport Tehnic al CJSU Alba au fost luate în discuție mai multe propuneri referitoare la modificarea prevederilor legale care reglementează acest aspect. În acest sens, am considerat oportun inclusiv solicitarea unor aspecte lămuritoare, încă de săptămâna trecută, atât din partea DSP Alba, cât şi din partea DSU, iar până în acest moment, nu am primit niciun răspuns”, au arătat cei de la CJSU Alba.

În municipiul Alba Iulia, rata de incidență era marți de 2,55 la mia de locuitori, cu 195 de cazuri active.

One Comment

  1. Pingback: Un senator PSD solicită relaxarea măsurilor în Alba Iulia, ca urmare a scăderii incidenței sub 3 la mie – My Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.