Educație

Vine vara, bine-mi pare! De la 1 iunie, restaurantele ar putea fi deschise la capacitate maximă

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că restaurantele și hotelurile de pe litoral ar putea funcționa la capacitate maximă, de la 1 iunie, pentru persoanele vaccinate.

„Este clar că putem vorbi despre fără mască pe plajă, de exemplu. Fără mască, dacă mergem la munte în drumeție etc., putem fără mască. Dar putem să vorbim și de lucruri sau de facilități pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci, sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate și așa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în București și Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune și putem deja să ne gândim la astfel de evenimente”, a arătat premierul într-o declarație de presă.

Întrebat dacă este posibil ca terasele de la mare să își desfășoare activitatea pe întreg parcursul nopții de la 1 iunie, premierul a replicat că o parte dintre operatorii economici nu au respectat regulile în vigoare și că așteaptă mai multă responsabilitate din partea acestora.

„Voi avea o discuție cu operatorii economici, în special cu cei din zona estivală, pentru că aș vrea să văd mai multă responsabilitate întâi și după aceea să discutăm despre relaxarea condițiilor. Au fost câteva elemente în weekend care nu mi-au plăcut la câțiva operatori economici, dar, bineînțeles, foarte mulți au respectat. Cred că ar trebui să fim mult mai duri cu cei care nu respectă și vor fi beneficii și facilități pentru cei care respectă legislația și atunci putem să discutăm. Referitor la a reveni la evenimente toată noaptea, niciodată nu a fost chiar toată noaptea. Întotdeauna sunt limite de ore, pentru că totuși sunt stațiuni și trebuie să luăm în considerare și alte lucruri, dar voi avea o vizită la Constanța și mă voi întâlni cu operatorii economici săptămâna aceasta”, a precizat Cîțu.

Premierul a menționat că există mai multe scenarii referitoare la relaxarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate și că propunerile vor fi avansate comitetului interministerial, iar ulterior vor fi discutate cu operatorii economici. În acest sens, a atras atenția asupra faptului că în momentul în care în Israel s-a ajuns la o rată de vaccinare de 30%, s-au introdus facilități pentru persoanele vaccinate și penalități pentru cei care nu respectă regulile.

„Într-adevăr, vom umbla la reguli în ceea ce privește persoanele sau operatorii economici și persoanele vaccinate. Acolo unde vor fi doar persoane vaccinate și se respectă regulile – pentru că vor fi reguli de fiecare dată. Şi pe plajă, de exemplu, propunerea este că vom fi fără mască, vom putea sta fără mască pe plajă, dar bineînțeles va exista o distanțare în continuare. Deci, vor exista astfel de elemente. Acestea sunt propunerile care vor fi în comitetul interministerial, discutate apoi cu Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și vom veni cu un pachet. (…) Așa cum v-am obișnuit, România va alege o cale bună pentru toți cetățenii. Ați văzut că nu am avut economia închisă. Lucrurile au mers în continuare bine. Deci, vom găsi o cale bună”, a spus premierul.

Florin Cîțu a subliniat că introducerea măsurilor de relaxare depinde foarte mult de rata de vaccinare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.