Sănătate

Consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar

Dr. Markus Kleinewietfeld, unul dintre autorii studiului medical

Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcționeze normal, potrivit unui nou studiu.

Consumul în exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, între care hipertensiunea arterială și un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac și boli de rinichi, potrivit publicației Live Science.

„Desigur, primul lucru la care vă gândiți este riscul cardiovascular”, a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat. „Dar studii multiple au arătat că sarea poate afecta celulele imune în diferite moduri”. Dacă sarea perturbă funcționarea imunitară pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a adăugat sursa citată.

Acum câțiva ani, cercetători din Germania au descoperit că nivelurile ridicate de sare din sânge pot avea un impact direct asupra funcționării unui grup de celule ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de monocite, care sunt precursoarele celulelor fagocite care identifică și devorează agenți patogeni și celulele infectate sau moarte din organism.

În noul studiu, Kleinewietfeld și colegii săi au efectuat o serie de experimente. Ei au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentrații mari de sare, celulele imune produceau mai puțină energie sau adenozin trifosfat (ATP).

Mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia găsită în alimente folosind o serie de reacții biochimice, potrivit comunicatului. ATP alimentează apoi multe procese celulare diferite, cum ar fi alimentarea mușchilor sau reglarea metabolismului.

Mai exact, cercetătorii au descoperit că concentrațiile mari de sare inhibă un grup de enzime cunoscut sub numele de complexul II în reacția în lanț care produce ATP, ceea ce determină mitocondriile să producă mai puțin ATP. Cu mai puțin ATP (mai puțină energie), monocitele s-au maturizat în fagocite cu aspect anormal.

Cercetătorii au descoperit că aceste fagocite neobișnuite au fost mai eficiente în combaterea infecțiilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat un lucru bun, spun cercetătorii, întrucât un răspuns imun crescut poate duce la mai multe inflamații în organism, care, la rândul lor, pot crește riscul de boli de inimă.

Cercetătorii au efectuat apoi mai multe experimente pe oameni; într-unul, participanții, bărbați sănătoși au luat zilnic suplimente de sare de 6.000 de miligrame – de aproape trei ori față de cantitatea recomandată – timp de două săptămâni. Într-un alt experiment, un grup de participanți au mâncat o pizza întreagă de la un restaurant italian.

Ei au descoperit că după ce au mâncat pizza, care conținea 10.000 mg de sare, mitocondriile participanților au produs mai puțină energie. Dar acest efect nu a fost de lungă durată; la opt ore după ce participanții au mâncat pizza, analizele de sânge au arătat că mitocondriile lor funcționau din nou normal.

„Este un lucru bun”, a declarat Dominik Müller, profesor la Centrul Max Delbrück de Medicină Moleculară din Asociația Helmholtz și Centrul de Cercetări Experimentale și Clinice din Berlin. “Dacă ar fi fost o tulburare prelungită, am fi îngrijorați de faptul că celulele nu primesc suficientă energie pentru o lungă perioadă de timp.”

Cu toate acestea, nu este clar dacă mitocondriile sunt afectate pe termen lung atunci când o persoană are în mod constant o dietă bogată în sare, potrivit comunicatului. Cercetătorii speră să înțeleagă dacă sarea poate avea impact asupra altor celule, deoarece mitocondriile există în aproape fiecare celulă din corp. Constatările au fost publicate pe 28 aprilie în revista Circulation.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.