Administrație

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos, dat în folosință cu ani întârziere

Darea în folosință a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a fost întârziată de contestații

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, o investiție cu fonduri europene, a devenit de vineri operațional, cu o întârziere de câțiva ani, din cauza diferitelor contestații depuse de-a lungul vremii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis Agerpres, sistemul este operat de către o asociere de două firme, în baza contractului nr. 3026/248/09.02.2021, încheiat cu Consiliul Județean Alba, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba, respectiv: transferul deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale, cu excepția celor cu regim special, prin stațiile de transfer Tărtăria și Blaj; sortarea deșeurilor municipale și asimilabile prin Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos; organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale prin Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos.

Totodată, contractul mai prevede depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Depozitul ecologic de deșeuri Galda de Jos; stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, valorificarea/eliminarea deșeurilor voluminoase provenite de la populație și agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc.); stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de transfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, eliminarea deșeurilor periculoase din deșeurile municipale rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliu pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii, cu același regim cu cel al deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice; stocarea temporară, valorificarea/eliminarea DEEE-urilor provenite de la populație și de la agenții economici.

Durata contractului este de 6 ani.

Centrul de la Galda de Jos este parte componentă a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, care reprezintă infrastructura de deșeuri la nivelul județului, cu două componente: colectarea la nivelul populației, operată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris pe 4 zone ale județului, și sistemul de depozitare, ce are în componență 3 stații de sortare la Aiud, Zlatna și Baia de Arieș, realizate pe fonduri PHARE și un program pilot de reabilitare a zonelor Zlatna și Copșa Mică și stația de transfer de la Abrud.

Proiectul, în valoare totală de aproximativ 47 milioane de euro, din care granturi UE de circa 37 milioane de euro, a impus realizarea de instalații noi și integrarea celor existente, precum și închiderea a 7 depozite neconforme, lucrări realizate până la sfârșitul anului 2017.

Potrivit comunicatului, proiectul a avut două faze, în cadrul a două exerciții financiare – POS Mediu 2007-2013 și POIM 2014-2020, cu valori aproximativ egale – aproximativ 23,9 milioane de euro și 23,2 milioane de euro.

„Tarifele vor putea fi stabilite după cel puțin o lună de la implementare. Acestea trebuie să se încadreze, conform contractului de finanțare, în nivelul de suportabilitate al populației (conform decizei referitoare la zona cea mai săracă a județului), iar orice majorare de tarif se poate face numai prin hotărâre a CJ și trebuie să fie bine fundamentată”, se mai precizează în comunicatul semnat de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

În primăvara lui 2013, autoritățile județene anunțau că Alba va dispune, până la finalul anului 2015, de un „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, o investiție de zeci de milioane de euro, ce presupunea realizarea unui Centru de Management al Deșeurilor, amplasat în Galda de Jos, și a două stații de transfer în Blaj și Tărtăria.

Finalizat de câțiva ani, Centrul de Management al Deșeurilor nu a putut fi dat în folosință din cauza diferitelor contestații depuse de-a lungul vremii. În toamna anului trecut, s-a stabilit definitiv de către instanță că administrarea Centrului va fi făcută de Asocierea de firme RER Vest SA – Retim Ecologic Service SA.

Deșeurile menajere din Alba au fost transportate în ultimii ani la depozite din Sibiu, Târgu Jiu și Oradea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.