Economie

Fabrica de Arme Cugir, trimisă în judecată pentru moartea unei angajate

Fabrica de Arme Cugir a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, în cazul unei deflagrații urmate de un incendiu produse în toamna lui 2018, soldată cu decesul unei angajate.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, Agerpres, în 28 aprilie, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a inculpatei societate comercială pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă.

„În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea stare de fapt: La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică își desfășura activitatea, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier. Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra şi particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii.

Cauza producerii a constituit-o, potrivit procurorului, omisiunea angajatorului care nu a luat măsurile necesare asigurării sănătății și securității în muncă a angajaților, în sensul că nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacționată și nereacționată în urma tragerilor cu armament), nu a adoptat soluții conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare și îmbolnăvire a angajaților, prin faptul că a căptușit pereții tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete și linoleum, materiale care au favorizat propagarea incendiului cu repeziciune, iar fumul toxic generat de arderea acelorași materiale de combustie a condus la decesul victimei.

De asemenea, fabrica nu a elaborat instrucțiuni proprii din punct de vedere al securității muncii, pentru întreținerea și exploatarea liniilor de tragere, care să fie aduse la cunoștința lucrătorilor, în condițiile în care s-au acumulat reziduuri, reacționate și nereacționate, în cantități semnificative în fața posturilor de tragere, fapt ce a condus în final la explozia și aprinderea acestora, cauzându-se decesul victimei.

Totodată, societatea nu a luat măsuri adecvate pentru stingerea incendiului, hidrantul existent în incintă neputând fi utilizat, nedotând spațiile cu uși rezistente la foc 15 minute (URF), astfel încât acestea să poată fi utilizate fără dificultate.

O explozie, urmată de incendiu care s-a manifestat cu degajare mare de fum, s-a produs pe 12 noiembrie 2018 la Fabrica de Arme Cugir, într-un tunel de testare a muniției. O angajată, dată inițial dispărută, a fost găsită carbonizată. Femeia ieşise din tunelul de testare a muniției, unde a avut loc explozia, dar s-a întors după telefon, moment în care a fost surprinsă de incendiu, potrivit declarațiilor făcute la vremea respectivă de autoritățile județene.

În vara anului trecut, organele de cercetare penală au primit rezultatele expertizei tehnice complexe efectuată de către INSEMEX Petroșani, tot în 2020 fiind finalizată şi cercetarea realizată de ITM Alba.

Tot la Fabrica de Arme, în luna mai 2019, un angajat a fost rănit prin împușcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

Anul trecut, o altă angajată, care lucra ca pirotehnist, a murit în urma unui accident de muncă produs pe linia de fabricație a trasoarelor. Femeia a decedat într-un spital din București, unde a fost internată cu arsuri de peste 80% din suprafața corpului.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piața civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii și tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.