Administrație

Albaiulienii vor plăti mai puțin pentru colectarea gunoiului menajer. Care sunt tarifele

Tarifele pentru colectarea gunoiului vor scădea considerabil, din 21 mai, în municipiul Alba Iulia, odată cu deschiderea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, după ce în ultimii ani acesta a fost transportat la Sibiu, Târgu Jiu și Oradea.

Întruniți marți în ședință extraordinară cu convocare de îndată, în regim de videoconferință, consilierii locali din Alba Iulia au aprobat un proiect de hotărâre prin care au fost modificate tarifele, începând cu 21 mai, la colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari, agenți economici și instituții publice la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos.

Astfel, pentru persoane fizice și asociații de proprietari, tariful va scădea de la 14,008 lei/persoană/lună, fără TVA, la 7,78 lei/persoană/lună, fără TVA.

În ceea ce privește agenții economici și instituțiile publice, tariful pentru colectare separată, transport separat și depozitarea deșeurilor nesortate va scădea de la 197,86 lei/mc, fără TVA, la 109,70 lei/mc, fără TVA.

Într-un comunicat transmis marți Agerpres, consilierii județeni social-democrați solicită scăderea prețului în toate localitățile din județul Alba.

„Consilierii județeni ai PSD solicită scăderea prețului la gunoiul menajer în toate localitățile din județul Alba, odată cu redeschiderea depozitului ecologic de gunoi de la Galda de Jos, în contextul în care creșterile masive din ultimii ani s-au realizat ca urmare a transportării acestuia la depozite din alte județe”, se menționează în comunicat.

Din 7 mai, cu o întârziere de câțiva ani, a devenit operațional Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, o investiție cu fonduri europene. Sistemul este operat de către o asociere de două firme din Vestul țării, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba, respectiv: transferul deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale, cu excepția celor cu regim special, prin stațiile de transfer Tărtăria și Blaj; sortarea deșeurilor municipale și asimilabile prin Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos; organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale prin Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos.

Totodată, contractul mai prevede depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Depozitul ecologic de deșeuri Galda de Jos; stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, valorificarea/eliminarea deșeurilor voluminoase provenite de la populație și agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc.); stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de transfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, eliminarea deșeurilor periculoase din deșeurile municipale rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliu pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii, cu același regim cu cel al deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice; stocarea temporară, valorificarea/eliminarea DEEE-urilor provenite de la populație și de la agenții economici.

Durata contractului este de 6 ani.

În primăvara lui 2013, autoritățile județene anunțau că Alba va dispune, până la finalul anului 2015, de un „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”, o investiție de zeci de milioane de euro, ce presupunea realizarea unui Centru de Management al Deșeurilor, amplasat în Galda de Jos, și a două stații de transfer în Blaj și Tărtăria.

Finalizat de câțiva ani, Centrul de Management al Deșeurilor nu a putut fi dat în folosință din cauza diferitelor contestații depuse de-a lungul vremii. În toamna anului trecut, s-a stabilit definitiv de către instanță că administrarea Centrului va fi făcută de Asocierea de firme RER Vest SA – Retim Ecologic Service SA.

Deșeurile menajere din Alba au fost transportate în ultimii ani la depozite din Sibiu, Târgu Jiu și Orade

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.