Administrație

Școala gimnazială din Daia Română, modernizată cu fonduri nerambursabile

Fonduri Regio de peste 7 milioane de lei vor fi investite în modernizarea Școlii Gimnaziale din Daia Română, proiect ce urmează să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023, se arată într-un comunicat transmis, luni, Agerpres, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Școala Gimnazială din comuna Daia Română se va moderniza cu fonduri nerambursabile Regio, printr-un proiect ce va îmbunătăți procesul de educație al celor peste 200 de elevi din comună”, se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, contractul de finanțare a fost semnat la sediul ADR Centru de către primarul comunei Daia Română, Visarion Hăprian, și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, în prezența președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel.

„Sunt adeptul primarului care face mai mult administrație și mai puțin politică. Vreau ca prin fiecare proiect implementat să putem arăta localităților urbane că și în mediul rural se poate avea confortul unui municipiu sau al unui oraș. Prin fonduri venite de la Uniunea Europeană am modernizat rețeaua de străzi din comună, am construit o grădiniță cu program normal în satul Daia Română și am modernizat și dotat Căminul cultural”, a declarat primarul Visarion Hăprian.

Proiectul „Reabilitare, dotare și împrejmuire școală gimnazială Daia Română, județul Alba” are o valoare totală de peste 7,2 milioane de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de peste 7,1 milioane de lei, respectiv 98% din valoarea eligibilă, adică 1,5 milioane euro, diferența fiind contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Beneficiarul estimează că investițiile vor fi finalizate până la 31 decembrie 2023.

Principalele lucrări de construcții care se vor executa la clădirea proiectată în 1957 sunt consolidare infrastructură, îmbunătățire a structurii de rezistență, realizare teren sport, reabilitare tâmplărie și finisaje interioare și exterioare. Din bugetul proiectului se vor realiza trotuarele și căile de acces, iar instalațiile electrice, termice și sanitare vor fi înnoite. Accesul în clădire se va asigura prin sisteme speciale de închidere și imobilul va fi iluminat pe timp de noapte.

Toate lucrările realizate în cadrul proiectului vor asigura desfășurarea în condiții normale a procesului educațional, dezvoltarea infrastructurii de educație, reducerea consumului de materie primă, precum și scăderea gradului de poluare.

„La nivel regional avem 102 contracte pentru dezvoltarea educației, în valoare totală de circa 140 milioane euro, iar dintre acestea 22 de proiecte, cu o valoare totală de peste 35 milioane euro, sunt în județul Alba”, a precizat directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.