Mozaic

„Sărbătoarea Libertății” de la Blaj, marcată prin evenimente online, fără public

„Sărbătoarea Libertății” de la Blaj, dedicată Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/17 mai 1848, este marcată în acest an printr-o serie de evenimente desfășurate online, fără public, dar transmise live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și a instituțiilor partenere.

Adunarea Națională de la Blaj din 1848 este celebrată în aceste zile printr-o serie de manifestări culturale desfășurate online, fără public, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2.

„Sărbătoarea Libertății” a debutat, miercuri, cu vernisajul expoziției „Efigii și momente din istoria Blajului”, eveniment desfășurat la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj și transmis live, fiind prezentat de directorul muzeului, Simona Frâncu.

Manifestările continuă, joi, cu evenimentul „Blaj, 3-15 mai 1848, istorie și ideologie națională”, prezentat de istoricul Tudor Roșu, printr-o transmisie live din Sala Unirii din Alba Iulia.

Vineri, are loc la Palatul Cultural din Blaj conferința cu titlul „Istoria imnurilor naționale în spațiul european”, eveniment susținut de Valer Rus și Ovidiu Savu, de asemenea desfășurată fără public.

„Sărbătoarea Libertății” se va încheia, sâmbătă seara, cu un recital cameral susținut de Cvartetul de Coarde al Județului Alba. Recitalul va fi transmis live din Palatul Cultural din Blaj.

Manifestările desfășurate sub genericul „Sărbătoarea Libertății” de la Blaj sunt organizate de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj, Palatul Cultural Blaj și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

În mai 1848, la Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății, 40.000 de români transilvăneni au strigat „Noi vrem să ne unim cu Țara!”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.