Mozaic

Teatrul de Păpuși „Prichindel” lansează proiectul „Cuvinte călătoare”

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Alba sunt parteneri într-un nou proiect educațional, intitulat „Cuvinte călătoare”, adresat elevilor de gimnaziu, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

„Acest proiect se adresează elevilor din cursul gimnazial din județ și își propune să îi atragă pe aceștia înspre lectură, subliniind importanța lecturii în formarea și dezvoltarea lor umană și socială, precum și în dobândirea abilităților de lectură conștientă, care să îi ajute în procesul de înțelegere a textului literar (și nu numai) scris. Cum citim? Cum ascultăm lectura unui text? Care este vocea povestitorului sau a personajului? Importanța respectării punctuației la citirea unui text. Sunt doar câteva din reperele care stau la baza acestui proiect”, se menționează în comunicat.

Concret, Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin secretarul literar, Cristina Smadea, propune un număr de texte, pentru fiecare vârstă în parte, care să facă obiectul lecturii cu voce tare, susținută de actorii teatrului.

„Textele sunt alese exclusiv din scriitori români contemporani, din dorința de a promova literatura română contemporană, oferind o alternativă de lectură elevilor, în completarea celor școlare obligatorii”, se precizează în comunicat.

ISJ Alba, prin coordonatorul și inițiatorul proiectului, inspectorul de limba și literatura română, Gabriela Anamaria Gâlea, va disemina informația către școli și va monitoriza impactul pe care îl va avea asupra elevilor.

Sesiunile de lectură se vor desfășura online, în cadrul orelor de limba și literatura română, respectiv în incinta școlilor partenere, atunci când vor fi ridicate restricțiile impuse din cauza pandemiei.

„Prin acest proiect, ca slujitori ai cuvântului rostit, sperăm să contribuim la dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil în parte, stimulând plăcerea lecturii, a poveștilor și, nu în ultimul rând, a teatrului”, a explicat managerul Teatrului, Ioana Bogățan, coordonator de proiect.

Prima întâlnire va avea loc joi, atunci când elevii din clasa a VII-a de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, coordonați de Claudia Oancea Raica, se vor întâlni cu actrița Cătălina Mihăilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.