Sănătate

O localitate din vecinătatea județului Alba are peste 92% din populație vaccinată

Locuitorii comunei Râciu pot renunța liniștiți la măștile de protecție. Fotografie realizată la 1 Decembrie 2020, de Ziua Națională a României, în fața Primăriei. Pe atunci, masca era un „must”

Rata de acoperire vaccinală din județul Mureș este la nivel mediu la nivel național, însă există o localitate din mediul rural, comuna Râciu, în care rata este de 92%, a declarat vineri, la Târgu Mureș, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-CoViD-19, Valeriu Gheorghiță.

„În ceea ce privește localitățile din județul Mureș, rata de vaccinare raportată la populația cu domiciliul în Târgu Mureș este de 32%, ceea ce este o rată bună la nivel național, este similară cu majoritatea municipiilor reședință de județ. De asemenea, dacă ne uităm la populația eligibilă din Târgu Mureș, rata de vaccinare este de 36%, chiar peste, dar foarte interesant, în Mureș sunt localități care au o rată de vaccinare de peste 90%. Localitatea Râciu – peste 92% rată de acoperire vaccinală, este un lucru extraordinar, acest lucru coincide cu faptul că în acea localitate există un centru de vaccinare. Dar este foarte important că oamenii au înțeles că trebuie să meargă să se vaccineze. În Miercurea Nirajului există o rată de acoperire de vaccinare de peste 86%”, a arătat, într-o conferință de presă, Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-CoViD-19 la nivel național a participat, vineri, la maratonul „Mureșul se Vaccinează”, care va derulează la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, universitate la care a absolvit Medicina Militară în urmă cu aproximativ 15 ani.

În privința datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) potrivit cărora, în perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021, un număr de 22.911 persoane vaccinate anti-CoViD (0,6% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, Valeriu Gheorghiță a precizat că o persoană vaccinată, chiar dacă este testată pozitiv, are un risc mai mic de transmitere către celelalte persoane.

„Este un procent foarte mic, vorbim despre circa 0,5%- 0,6% din numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză. Timpul mediu în care testul a fost pozitiv de la momentul administrării primei doze este de până la 14 zile, deci până la momentul la care încep să apară anticorpii protectori, tocmai de aceea mesajul nostru este foarte clar, de a respecta măsurile de prevenție, de a purta masca, de a respecta distanțarea socială, de a fi cât mai atenți cu igiena personală, tocmai pentru a evita infecția, mai ales în perioada dintre cele două doze, când încă nu avem un nivel ridicat al răspunsului imun. Este importantă completarea schemei de vaccinare, dar, în momentul acesta, din ce în ce mai multe date științifice confirmă faptul că o persoană vaccinată, chiar dacă este testată pozitiv, are un risc mai mic de transmitere către celelalte persoane, prin faptul că încărcătura virală este redusă și implicit eliminarea virusului prin secreții respiratorii este scăzută. Deci beneficiile vaccinării sunt incontestabile, sigur nu există un vaccin sută la sută eficace sau sută la sută eficient, importantă este atingerea imunității colective și vedem deja în România o evoluție favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România este în scenariul verde, avem sub 1% rată de incidență cumulată la mia de locuitori, la două săptămâni, ceea ce este un lucru cât se poate de bun, este un merit al nostru, al tuturor”, a susținut Valeriu Gheorghiță.

În privința participării cetățenilor vaccinați la evenimente, precum nunți sau botezuri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-CoViD-19 la nivel național susține că vor fi, cu siguranță, mecanisme la care se lucrează, prin care se pot verifica toate acele date legate de istoricul de vaccinare, de istoricul de trecere prin boală, de test și că nimic nu va fi lăsat la voia întâmplării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.