Economie

Ministrul Agriculturii anunță un program de 3,2 miliarde de euro bani europeni pentru investiții în domeniu

În luna iunie va fi lansat un program de 3,2 miliarde de euro, fondurile europene fiind destinate investițiilor în agricultură, a anunțat vineri, la Cluj-Napoca, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Chiar dacă acum avem un an cu precipitații din abundență, chiar dacă semne bune se arată privind evoluția pandemiei, trebuie să ne gândim și la siguranța alimentară. (…) Vreau să anunț programul pe care vrem să-l lansăm în luna iunie, un program de 3,2 miliarde de euro bani europeni – măsuri de sprijin pentru investiții în agricultură în perioada 2021-2024. (…) Politica agricolă comună 2021-2027 va începe efectiv din 2023 și avem în acești doi ani de tranziție alocată o sumă de 6,2 miliarde de euro, 3 miliarde sunt plățile directe, plățile pe suprafață sau pe număr de animale și 3,2 miliarde sprijin pentru investiții în activități agricole”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a adăugat că sunt avute în vedere în special acele aspecte care reprezintă priorități pentru agricultura românească.

„Am încercat în aceste măsuri, iar ghidurile sunt în transparență decizională, să prindem exact acele nevoi și priorități pe care agricultura românească le are acum, începând de la fărâmițarea proprietăților (…) creșterea asocierii economice între micii producători, creșterea puterii lor de negociere, dezvoltarea piețelor locale și promovarea produselor tradiționale, managementul situațiilor de risc (…) la prevenirea îmbătrânirii fermierilor și a personalului care lucrează în agricultură. Săptămâna viitoare o să începem dezbaterile pentru fiecare măsură în parte în județe (…), astfel încât fermierii, cei care doresc să aplice, să fie informați din timp, iar cei 3,2 miliarde de euro să fie absorbiți în această perioadă care urmează”, a precizat Adrian Oros.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.