Social

Apele mari au distrus un pod în Arieșeni. Localnicii sunt nevoiți să ocolească 3 kilometri

Fotografie de arhivă

Un pod care face legătura cu un sat al comunei Arieșeni a fost distrus marți de apele umflate ale unui pârâu, localnicii din Galbena fiind nevoiți astfel să ocolească circa trei kilometri pe un alt drum pentru a ajunge în localitate.

„În urma precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii, circulația pe DC 201, drumul care face legătura între DN 75 și satul Galbena, este închisă, deoarece podul care este situat la aproximativ 300 de metri de DN 75 a fost afectat”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Primarul comunei Arieșeni, Gheorghe Pantea, a explicat că, în urma ploilor căzute de luni și a topirii zăpezii de pe versantul nordic al Munților Bihor, a crescut debitul mai multor afluenți ai râului Arieșul Mare, în mod special al pârâului Galbena, fiind distrus un pod construit în anii ’70.

„În jur de 50 de familii, respectiv cam 160 de persoane, au rămas izolate. Se poate ajunge la ei pe un drum ocolitor. Vreo 3 kilometri trebuie ocoliți. În șase curți a intrat apa, dar nu s-au produs pagube”, a spus primarul.

Edilul a menționat că mai este un pod, care încă nu a căzut, dar că probabil și acesta va fi avariat grav.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au precizat că, din ordinul inspectorului-șef Ovidiu Costea, au fost trimise în comunele Arieșeni și Scărișoara, din Munții Apuseni, echipaje gata să intervină în caz de nevoie. De asemenea, la nivelul ISU Alba a fost alertată Grupa Operativă și a fost prealertat personalul operativ pentru a fi gata să intervină la nevoie.

„La fața locului, pentru monitorizarea situației și dispunerea eventualelor măsuri, se deplasează și subprefectul județului Alba Vincze Andras, cu reprezentanți ai Instituției Prefectului. În continuare situația este gestionată la nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. În funcție de evoluția situației vom reveni cu informații suplimentare”, au menționat reprezentanții ISU Alba.

Până miercuri noaptea, este valabilă o avertizare hidrologică de cod portocaliu pe râul Arieș și o atenționare hidrologică de cod galben pe afluenții râului Mureș aval confluență cu Târnave.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.