Economie

România a avut cea mai mare creștere economică din UE în primul trimestru

România a fost, în primul trimestru al acestui an, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană, cu un avans al Produsului intern brut de 2,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, fiind urmată de Cipru (2%), Ungaria (1,9%) și Lituania (1,8%), arată datele preliminare publicate marți de Eurostat.

În schimb, PIB-ul Uniunii Europene a înregistrat o contracție de 0,4% iar economia zonei euro a scăzut cu 0,6%, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Aceste declinuri vin după scăderile înregistrate în trimestrul patru al anului trecut, minus 0,5% în UE și minus 0,7% în zona euro.

În ritm anual, primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului trecut, economia României a stagnat, după un declin de 2% în trimestrul patru al anului trecut. În Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut ajustat sezonier a scăzut cu 1,7% și cu 1,8% în zona euro, după o contracție de 4,6% respectiv 4,9% în ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit datelor preliminare, doar trei state membre UE au înregistrat o creștere a PIB-ului în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2021.

Datele provizorii publicate de Eurostat sunt identice cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS).

În previziunile economice de primăvară, publicate recent, Comisia Europeană a îmbunătățit la 5,1% estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,8% anterior, PIB-ul urmând să consemneze un avans de 4,9% anul viitor, de asemenea în creștere față de prognoza de 4% avansată în luna februarie a acestui an.

În raportul „World Economic Outlook”, publicat în aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit, de asemenea, estimările privind evoluția economiei românești, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, iar în Europa va fi devansată doar de Spania, care va înregistra o creștere economică de 6,4%.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în creștere la 5% estimarea privind avansul Produsului Intern Brut în 2021, la 1.142,9 miliarde de lei, potrivit prognozei de primăvară a instituției.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.