Social

Trei Doamne și toți trei… pompieri! Când viața bate filmul

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) publică joi, 20 mai, pe contul de Facebook al instituției o poveste care ar putea părea incredibilă: trei membri ale aceleași familii – tată, fiu și fiică – sunt pompieri. Pompieri la unitatea din Alba Iulia.

„Este o poveste adevărată despre muncă, dăruire, perseverență și dragoste față de oameni și uniformă!”, scriu reprezentanții MAI, care explică apoi: „Exact acum 30 de ani, pe 20 mai 1991, Romeo pășea pentru prima oară în unitatea de pompieri, loc care avea să-i fie a doua casă. Acesta era militar în termen și a fost trimis la grupul de pompieri Unirea al județului Alba”.

Perioada petrecută aici l-a convins pe Romeo că este tocmai ceea ce vrea să facă în viață, adică să fie salvator. Astfel că, după finalizarea stagiului militar, s-a angajat, pe bază de contract, cla aceeași unitate.

Între timp, Romeo s-a căsătorit și a devenit tatăl a doi copii, un băiețel și o fetiță, Nicolae și Maria. Cum avea deja o familie de întreținut, iar contractul era temporar, a decis să opteze pentru un contract pe termen nedefinit.

„I-am spus soției că vreau să fiu în continuare pompier, dar pe un post permanent, iar pentru asta trebuia să intru la Școala de Pompieri de la Boldești. Asta însemna ca doi ani să fiu plecat, iar ea să întrețină familia. Și acuma țin minte ce mi-a spus în acea zi: Nu te uita înapoi, urmează-ți visul! Va fi o perioadă grea, dar vom fi fericiți împreună”, rememorează Romeo.

Romeo a fost admis la școala de pompieri și a absolvit cu a 7-a medie din promoție. Astfel, a putut să aleagă să fie repartizat acolo unde voia.

Așa se face că, în anul 1999, după absolvire, a revenit la Detașamentul de Pompieri Alba Iulia, ca subofițer.

În timp ce era în școală, avea să i se nască al treilea copil, Mihail. „Când erau mici, copiii nu voiau să le citesc povești”, povestește Romeo. „Mă rugau să le povestesc intervențiile mele de la muncă. Iar după ce au mai crescut, îi duceam în weekenduri să vadă mașinile de pompieri de la serviciu. Sunt 21 de ani de când am făcut acea fotografie cu ei în curtea unității. Țin minte că Maria avea 5 anișori, iar într-o noapte am primit alarmă să merg la unitate. Nu pot să uit cum a intrat cea mică în cameră, cu ghetele de pompier în mână, și mi-a spus să mă grăbesc că au oamenii nevoie de mine”.

Timpul a trecut și, în ajunul Crăciunului din anul 2017, Mihail, fiul său, i-a făcut o surpriză: „Tată”, l-a anunțat acesta, „sper să nu te superi, dar peste câteva luni este admitere la școala de subofițeri”

Iar în 2018, după exact 20 de ani de când tatăl său a absolvit școala, fiul său îi călca pe urme. A fost admis la Școala de Subofițeri pentru Pompieri. După absolvire, pentru că a avut rezultate bune, a putut să aleagă să lucreze la aceeași unitate, alături de tatăl său.

Numai că, din acest tablou superb de familie, nu putea să lipsească nici Maria. Ambițioasă și dornică să-și îndeplinească visul, aceasta a luat cu brio examenul de admitere pe post și lucrează alături de fratele său și de tatăl său, căruia, la muncă, i se adresează conform regulilor militare.

Aceasta este povestea de viață, de ambiție și de pasiune a unor oameni din aceeași familie, care a reușit să demonstreze că greutățile pot fi învinse împreună și că viața poate fi frumoasă când toți împărtășesc o pasiune comună: aceea de a lupta pentru viețile și bunurile semenilor.

„Nu aș fi reușit niciodată aceste lucruri fără ajutorul și eforturile soției mele”, recunoaște Romeo, care explică: „Ea a înțeles ce înseamnă să fii soție de militar și așa se face că astăzi avem o familie superbă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.