Administrație

Cincinalul digitalizării. Cum vom scăpa de umblatul cu hârtii pe la ghișee?

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a estimat joi, la Braşov, că „un termen rezonabil” în care românii ar putea scăpa de obligația de a prezenta instituțiilor statului dosare voluminoase, conținând copii scrise ale unor documente, ar fi de cinci ani.

Totodată el a spus că „este foarte bună” inițiativa legislativă a deputatului PNL George Tuță, depusă recent la Parlament, care prevede ca instituțiile publice şi organele de specialitate ale administrației publice centrale sau locale să nu aibă dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice, pentru soluționarea unui serviciu public, copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.

„Premisele sunt favorabile din punct de vedere tehnic şi se datorează faptului că marea majoritate aplicațiilor achiziționate de statul român folosesc acelaşi sistem de baze de date. Şi când spun marea majoritate, mă refer la aproape 80% şi aceasta uşurează interoperaționalizarea lor, iar aceasta poate fi realizată în 3-4 ani de zile. Mi se pare o inițiativă foarte bună a lui George Tuță, şi am şi declarat-o anterior depunerii acesteia în Parlament, ca la un moment dat cetățenii să ajungă să refuze să mai ducă copii sau să se plimbe de la un ghişeu la altul pentru că sarcina aceasta trebuie să fie preluată de stat şi pentru asta trebuie să stabilim o dată. Deci, în 3-4 ani, e posibil să trăim această minune”, a spus Teleman într-o conferință de presă.

El a precizat că „cel mai devreme vom începe să scăpăm de dosare în 2024”, menționând că un termen rezonabil ar fi cinci ani, „pentru a spune că nu vom mai folosi şi instituțiile nu vor mai cere dosare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.