Mozaic

Cardinalul Lucian, felicitat la 90 de ani de Papa Francisc și Klaus Iohannis

Papa Francisc și președintele Klaus Iohannis i-au transmis duminică mesaje de felicitare cardinalului Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Cardinalul Lucian, care a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, alături de un sobor de înalți ierarhi și preoți ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Sfânta Liturghie, a fost felicitat la finalul acesteia, prin intermediul unor mesaje, de către Suveranul Pontif și președintele României.

„Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, îi adresez Preafericirii Sale cele mai sincere felicitări și amintind îndelungata și zeloasa slujire a Evangheliei, precum și fidelitatea însuflețită față de Hristos și față de Biserică, invoc asupra Preafericirii sale, prin mijlocirea Fecioarei Maria, o reînnoită revărsare a darurilor cerești și, în același timp, îi transmit din inimă binecuvântarea apostolică, pe care o împărtășesc cu bucurie și persoanelor încredințate slujirii sale pastorale”, a transmis Papa Francisc în mesajul citit de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan.

Şi Klaus Iohannis l-a felicitat pe cardinalul Lucian la aniversarea venerabilei vârste de 90 de ani. Şeful statului i-a transmis acestuia urările sale “cele mai calde” de sănătate, bucurie și sporire duhovnicească.

„Viața dedicată comunității greco-catolice, credincioșilor greco-catolici din România și rodnica activitate misionară pe care ați desfășurat-o în toți acești ani poartă pecetea credinței nestrămutate în vocația pe care v-a încredințat-o Dumnezeu. Ați traversat, alături de Biserica al cărui întâistătător sunteți, momente grele, care au marcat istoria noastră recentă: prigoana comunistă și interzicerea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, persecutarea credincioșilor și moartea martirică a slujitorilor ei. După 1990, ați devenit martorul privilegiat și deplin angajat al renașterii acestei Biserici istorice în deplină libertate și speranță, în orizontul redeschiderii dialogului dintre Biserică și societate”, a spus Klaus Iohannis în mesajul său dat citirii de către decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică, preot Cristian Barta.

Președintele a adăugat că, prin consacrarea lui Lucian ca Arhiepiscop Major și Cardinal, Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică i-a fost „redată demnitatea cuvenită”, precum și „recunoașterea contribuției fondatoare pe care a avut-o prin slujitorii săi remarcabili la unitatea de credință și neam a românilor”.

Şeful statului a amintit că, de la momentul Marii Uniri din 1918, consfințit și prin efortul elitei sale, Biserica Greco-Catolică a cultivat o moștenire importantă care stă la baza României democratice și europene de astăzi, respectiv valorile creștine, spiritul civic, solidaritatea, educația și caritatea.

„Continuând tradiția iluștrilor predecesori, Cardinalii Iuliu Hossu și Alexandru Todea, pe care i-ați urmat în vocație și slujire, ați cultivat ca păstor și înalt arhiereu curajul mărturisirii, spiritul de sacrificiu, iubirea față de semeni. Păstrez amintirea emoționantă a prezenței Preafericirii voastre la Blaj, împreună cu Sfântul Părinte Papa Francisc, în mijlocul credincioșilor greco-catolici, arătând întregii lumi puterea concordiei, milosteniei și a iertării. Fie ca Arhiereul Ceresc să vă dăruiască viață îndelungată și bucuria împlinirii pe mai departe a înaltei slujiri care v-a fost încredințată în fruntea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică”, a încheiat Klaus Iohannis.

Cardinalul Lucian a mulțumit tuturor și a subliniat că își va încredința „cu umilință” viața sa, la fel ca până acum, lui Dumnezeu și Bisericii universale și, în mod particular, Bisericii Greco-Catolice.

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică s-a născut în 23 mai 1931, în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare.

La sugestia episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, în anul 1955, episcopul romano-catolic de Alba Iulia, Marton Aron, acceptă să primească cinci tineri greco-catolici, între care se afla și Lucian Mureșan, la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. În anul IV de studii, Lucian Mureșan a fost exmatriculat de către Departamentul Cultelor. Revenind în locurile natale, a lucrat zece ani în cariera de piatră Limpedea din Ferneziu, după care s-a transferat la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, în cadrul Consiliului Județean Maramureș, unde a stat până la pensionare, în iunie 1990.

Potrivit bru.ro, după eliberarea episcopilor greco-catolici din închisori, prin decretul de grațiere din 1964, Lucian Mureșan a fost hirotonit preot, în 19 decembrie 1964, de către episcopul auxiliar al Maramureșului, Ioan Dragomir, consacrat episcop fără acordul autorităților comuniste, devenind astfel preot clandestin, continuând, în același timp, să lucreze mai întâi în cariera de piatră și apoi la Direcția de Drumuri și Poduri. În urma morții episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, a fost numit și instalat de către mitropolitul Alexandru Todea Ordinarius al Diecezei de Maramureș.

Evenimentele din decembrie 1989 și legalizarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică l-au găsit ca Ordinarius al Diecezei Maramureșului, cu reședința la Baia Mare. Reconfirmarea și numirea ca episcop de Maramureș s-a făcut în martie 1990, iar consacrarea a avut loc la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994, Lucian Mureșan a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La 27 august 1994, a fost instalat la Blaj.

A fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea membru al Congregației pentru Bisericile Orientale, din 26 mai 2003. La 16 decembrie 2005, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră. Întronizarea sa a avut loc la 30 aprilie 2006, la Blaj.

Arhiepiscopul major Lucian Mureșan a devenit cardinal la 18 februarie 2012, în urma deciziei Papei Benedict al XVI-lea.

Este membru de onoare al Academiei Române, ales în 2012. În iunie 2015, președintele României, Klaus Iohannis, i-a înmânat, la Blaj, Ordinul Național “Steaua României” în grad de Ofițer, acordat cu prilejul împlinirii unui sfert de secol de episcopat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.