Administrație

Criza deșeurilor se întoarce. Primarul Pleșa nu își asumă „un eșec care nu ne aparține”

Edilul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a transmis, luni, că Primăria face toate demersurile pentru ca problema colectării deșeurilor menajere să fie rezolvată „cât mai rapid”, după ce acestea nu au mai fost ridicate în ultimele zile, arătând că nu dorește să își asume un eșec de care administrația locală nu s-ar face vinovată.

„Ne confruntăm, din păcate, cu o nouă situație, absolut neplăcută și nedorită, în care multe din deșeurile menajere de pe raza municipiului Alba Iulia nu sunt colectate. Nu îmi doresc să arunc vina asupra nimănui, însă nici nu doresc să asum un eșec care nu ne aparține și de care administrația locală nu se face vinovată, chiar dacă mulți dintre cetățeni arată cu degetul către noi în aceste zile”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Gabriel Pleșa.

Primarul a explicat că, până la deschiderea și punerea în funcțiune, la începutul lunii mai, a rampei ecologice de la Galda de Jos, deșeurile menajere s-au acumulat, după ce nu au mai fost primite la Târgu Jiu și au fost depozitate pe rampa de transfer a firmei care operează serviciul de salubritate în Alba Iulia.

„Pentru o scurtă perioadă de timp, deșeurile au fost transportate la Bihor, la rampa ecologică de lângă Oradea. Contractul acela a fost însă unul de scurtă durată, menit doar a fi o rezolvare de moment. Din păcate, chiar dacă rampa de la Galda a fost deschisă, deșeurile adunate pe rampa de transfer de la marginea orașului, cea deținută de Polaris, depășesc cu mult capacitatea actuală de procesare a rampei de la Galda”, a arătat Gabriel Pleșa.

El a subliniat că Primăria Alba Iulia nu operează nici serviciul de salubritate și nici rampa ecologică de la Galda de Jos.

„Mai mult, Primăria Alba Iulia nu se află în relații contractuale cu firma care operează rampa de la Galda, Rer Vest, companie care va prelua și serviciul de salubritate din oraș. Aceste relații contractuale sunt intermediate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris, asociație similară AIDA – TL, din care Alba Iulia face parte alături de mai multe localități și în care, implicit, municipalitatea nu are decât un singur vot, și deci nu putere de decizie”, a punctat edilul.

Gabriel Pleșa a adăugat că este totuși în contact permanent atât cu conducerea Consiliului Județean Alba, proprietarul rampei de la Galda de Jos, cu conducerea Rer Vest, firma care operează rampa, cât și cu conducerea Polaris, care operează serviciul de colectare în municipiu.

„Am discutat, de asemenea, și cu alte companii care activează în domeniul managementului deșeurilor, pentru a găsi cât mai rapid soluțiile pentru a ieși din această situație. Ştiu, înțeleg și împărtășesc supărarea multor cetățeni. (…) Vă asigur pe toți că, deși Primăria Alba Iulia nu este un factor de decizie în această situație ori rezolvarea ei, voi face tot ceea ce ține de mine, vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca această situație complicată să fie soluționată și, mai mult, astfel de situații să nu mai apară în viitor”, a mai scris Pleșa.

Deșeurile menajere nu au mai fost ridicate de sâmbătă de firma care efectuează salubrizarea în Alba Iulia.

În ultimii ani, deșeurile menajere din județul Alba au fost transportate la depozite din Sibiu, Târgu Jiu și Oradea.

În 7 mai, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, o investiție cu fonduri europene, a devenit operațional, cu o întârziere de câțiva ani. Sistemul este operat de către o asociere de două firme, în baza unui contract încheiat în februarie cu Consiliul Județean Alba, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba.

Depozitul ecologic de la Târgu Jiu a fost suspendat. Alba rămâne îm mizerie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.