Sănătate

Medici din München au realizat, la Târgu Mureș, trei intervenții de înlocuire de valvă la nivelul arterei pulmonare la copii

Fotografie de arhivă

O echipă de medici de la Deutschen Herzzentrum München și de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș au efectuat trei intervenții de înlocuire de valvă la nivelul arterei pulmonare prin metode minim-invazive, la trei copii.

Intervențiile s-au desfășurat în cadrul proiectului AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri” inițiat de Academia de Ştiințe Medicale.

„Am efectuat câteva intervenții de cardiologie intervențională pediatrică la câțiva adolescenți, care au fost operați în mica copilărie, care au avut șansa de a fi scutiți de o nouă intervenție convențională, implantându-li-se niște valve cardiace în poziția pulmonară, un lucru care l-am mai făcut, dar, din păcate, datorită costurilor destul de mari se fac foarte rar în România. Nu e o problemă de resurse umane, este o chestiune de costuri. Această intervenție costă în jur de 25.000-30.000 de euro, doar dispozitivul. Sunt acest limitări în finanțare deși, din punctul meu de vedere, nimic nu este prea scump pentru a ajuta copii cu boli cardiace congenitale, care oricum, atât ei, cât și familiilor lor, sunt greu încercați de la naștere. Ne bucurăm că am putut să aducem un pic de bucurie acestor familii, e o picătură într-un ocean de nevoi, dar a fost încă o pagină pe care am parcurs-o cu succes în colaborare cu acest centru de succes din Germania. Copiii au 16, 15 și 4 ani, cel mai mic a fost operat la naștere cu tranpoziție de vase mari, o operație extrem de dificilă, iar pe parcursul vieții pot să aibă nevoie de mici corecturi, fiindcă pot avea calitatea vieții afectată”, a declarat, miercuri, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, doctorul Horațiu Suciu, într-o conferință de presă.

„Specialiștii români sunt la nivelul celor din străinătate”

Profesor doctor Andreas Eicken, șeful laboratorului de cateterism cardiac de la Deutschen Herzzentrum München (Germania), care a coordonat intervențiile, a arătat că specialiștii români sunt la nivelul celor din străinătate și că pot efectua cu succes astfel de intervenții.

„În primul rând, ceea ce fac medicii de aici se ridică la standardele la care lucrăm și noi, nu există nicio diferență. Singurul lucru diferit este acela că aici, unele intervenții chirugicale nu sunt realizate atât de des ca la noi în spital. Tratarea bebelușilor cu afecțiuni cardiace grave este complicată. E nevoie de o echipă mare, completă și complexă pentru a realiza aceste intrevenții. Echipa o aveți aici. În Germania, 30 de astfel de intervenții chirurgicale se realizează anual”, a declarat dr. Andreas Eicken.

Doctorul german de origine română, Daniel Tănase, medic cardiolog intervenționist pediatru la Deutschen Herzzentrum München, a arătat că aceste intervenții sunt frecvente în Germania și că prin această procedură pacienții se pot trata și în România.

„A fost o experiență foarte frumoasă, a avut succes, am reușit să tratăm trei pacienți. Au fost intervenții dificile, fiindcă doi pacienți necesitau o valvă nouă și este foarte important ca acestea să poată fi implantate intervențional, astfel încât chirurgul să nu fie nevoit să opereze pacientul. La centrul nostru din München facem această intervenție cam de 30 de ori pe an, avem și circa 5 pacienți care vin din România. Pacienții se pot trata și aici”, a arătat dr. Daniel Tănase.

Vicepreședintele Academiei de Ştiințe Medicale, profesor doctor Radu Deac, coordonatorul proiectului, a arătat că, pe lângă aceste intervenții asupra pacienților, prin AngioNet „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în valoare de 112.311.680,38 lei, au fost achiziționate angiografe de ultimă generație pentru 17 centre de cercetare din întreaga țară, printre care și cel de la Târgu Mureș.

„Academia de Ştiințe Medicale, o unitate de elită în sistemul medical românesc, care trebuie și creează politicile de sănătate ale Ministerului Sănătății, a creat infrastructura necesară acestor activități noi și de performanță. Aveți exemplul prin care s-a realizat această infrastructură, este un proiect de 25 milioane de euro, care a început în 2015 și se încheie acum. Au fost dotate 17 centre medicale cu tehnologie nouă, pentru ca populația să aibă acces la ele și în țară, nu doar la București. Această bază a creat posibilitatea ca tehnologii noi să se aplice și la noi. De asemenea, această manifestare științifică prin care personalul specializat al IUBCvT a continuat – pentru că tot dânșii au făcut prima intervenție de acest gen – dificultatea a constat în faptul că pacientul a avut o reintervenție. Adică pacientul a mai avut o intervenție anterioară pentru o malformație complicată și a necesitat înlocuirea unei singure valve, față de proceduri multiple efectuate anterior. Este foarte important că această colaborare se face cu cea mai reprezentativă instituție din Germania. Mă bucur pentru că în tinerețe și eu am învățat și la această instituție”, a declarat dr. Radu Deac.

Fără sângerare, fără suferință

Vicepreședintele Academiei de Ştiințe Medicale a arătat că aceste intervenții neoperatorii sunt foarte bune mai ales în faza de reintervenție, fiindcă nu există suferință din partea pacientului, nu există sângerare, iar pacientul evoluează mult mai bine după intervenție.

„IUBCvT prin specialiștii pe care îi are, reprezintă o instituție de prim rang în România, este singura care continuă de peste 20 de ani transplantul cardiac și mai ales chirurgia cardiacă la copii pe care domnul profesor Horațiu Suciu o continuă și o dezvoltă”, a subliniat Radu Deac.

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), singurul centru funcțional de chirurgie cardiacă pediatrică și transplant cardiac din România, a găzduit, începând de luni până miercuri, un eveniment medical în privința tratamentului copiilor cu probleme cardiovasculare din România.

Cercetările și implementarea acestui proiect în cadrul IUBCvT Târgu Mureș au fost conduse de dr. Anca Sglimbea și dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenționiști, alături de specialiști anesteziști, dr. Sorin Pașcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar și dr. Carmen Sircuta.

Echipa intervențională a fost secondată și de echipa formată din prof. dr. Horațiu Suciu, dr. Marius Matei, dr. Claudiu Chivu, și echipa de cardiologi pediatri din cadrul Clinicii Cardiologie Copii a IUBCvT Târgu Mureș, conferențiar dr. Amalia Făgărășan, precum și echipa de imagistică avansată de sub conducerea dr. Marian Pop.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.