Social

Operatorul CMID Galda de Jos va fi sancționat contravențional pentru nerespectarea programului de lucru

Asocierea de firme RER Vest SA – Retim Ecologic Service SA, care operează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos, va fi sancționată contravențional pentru că nu respectă programul de lucru menționat în autorizația de mediu.

Potrivit unei postări făcute, miercuri, pe contul său de Facebook, de comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu, Mihail David, „comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Alba s-au deplasat, luni și marți, la Centrul de Management Integrat de Deșeuri din Galda de Jos pentru a verifica modul în care este respectată autorizația de mediu. În cadrul controlului s-a constatat că societatea care operează centrul de deșeuri nu a respectat programul de lucru așa cum scrie în autorizația de mediu, drept pentru care societatea va fi sancționată contravențional”.

Acesta a adăugat că Centrul de Management Integrat al Deșeurilor „trebuie să găsească soluții să ajungă la capacitatea maximă” de procesare a deșeurilor prevăzute în autorizația de mediu.

„Societatea operatoare va trebui să respecte programul de lucru, așa cum este scris în autorizația de mediu, pentru a putea procesa toată cantitatea de deșeuri care sufocă orașul Alba Iulia, precum și celelalte 10 unități administrativ-teritoriale operate de către societatea colectoare”, a mai precizat comisarul general adjunct.

Asocierea de firme care operează Centrul de la Galda de Jos, o investiție cu fonduri europene, devenit operațional în 7 mai, cu o întârziere de câțiva ani, nu a mai preluat în ultimele zile toate deșeurile transportate acolo de firma care colectează gunoaiele în Alba Iulia și alte zece UAT-uri.

În ultimii ani, deșeurile menajere din județul Alba au fost transportate la depozite din Sibiu, Târgu Jiu și Oradea. Deschiderea Centrului de la Galda de Jos ar fi trebuit să rezolve problema colectării și depozitării deșeurilor menajere din Alba, inclusiv din municipiul reședință de județ.

Edilul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a transmis, luni, că Primăria face toate demersurile pentru ca problema colectării deșeurilor menajere să fie rezolvată „cât mai rapid”, după ce acestea nu au mai fost ridicate în ultimele zile, arătând că nu dorește să își asume un eșec de care administrația locală nu s-ar face vinovată.

„Ne confruntăm, din păcate, cu o nouă situație, absolut neplăcută și nedorită, în care multe din deșeurile menajere de pe raza municipiului Alba Iulia nu sunt colectate. Nu îmi doresc să arunc vina asupra nimănui, însă nici nu doresc să asum un eșec care nu ne aparține și de care administrația locală nu se face vinovată, chiar dacă mulți dintre cetățeni arată cu degetul către noi în aceste zile”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Gabriel Pleșa.

El a subliniat că Primăria Alba Iulia nu operează nici serviciul de salubritate și nici rampa ecologică de la Galda de Jos.

„Mai mult, Primăria Alba Iulia nu se află în relații contractuale cu firma care operează rampa de la Galda, Rer Vest, companie care va prelua și serviciul de salubritate din oraș. Aceste relații contractuale sunt intermediate de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Salubris, asociație similară AIDA – TL, din care Alba Iulia face parte alături de mai multe localități și în care, implicit, municipalitatea nu are decât un singur vot, și deci nu putere de decizie”, a punctat edilul.

Gabriel Pleșa a adăugat că este totuși în contact permanent atât cu conducerea Consiliului Județean Alba, proprietarul rampei de la Galda de Jos, cu conducerea Rer Vest, firma care operează rampa, cât și cu conducerea Polaris, care operează serviciul de colectare în municipiu.

Centrul de la Galda de Jos este operat de către o asociere de două firme, în baza unui contract încheiat în februarie cu Consiliul Județean Alba, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.