Social

„Blajul – pe urmele Papei Francisc”, la doi ani de la vizita Suveranului Pontif

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică organizează o serie de evenimente cu ocazia aniversării a doi ani de la vizita Papei Francisc la Blaj, potrivit unui comunicat transmis, joi, Agerpres.

„Aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj este marcată de mai multe evenimente de ordin spiritual, social, universitar și mediatic, organizate în Mica Romă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: celebrări liturgice, lansarea albumului foto ‘Mică Romă, Papa te salută!’, Simpozionul Internațional ‘Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj’ și Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă a copiilor la biserica din cartierul Barbu Lăutaru, vizitată de Sfântul Părinte în data de 2 iunie 2019”, se menționează în comunicatul remis de Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Astfel, miercuri, 2 iunie, cu prilejul Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, se va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, la finalul căreia va avea loc prezentarea albumului foto „Mică Romă, Papa te salută!”, care celebrează în imagini vizita Sfântului Părinte.

Tot cu acest prilej, prof. dr. Ciprian Ghișa de la Universitatea „Babeș-Bolyai” va evoca relevanța acestei vizite pontificale pentru Blaj și pentru România.

„În zilele de 9 și 10 iunie 2021, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’, organizează Simpozionul Internațional: ‘Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj’. În cadrul acestui eveniment academic, teologi și istorici din diferite țări vor dezbate implicațiile teologice, istorice, ecumenice, diplomatice și de incluziune socială ale primei vizite a unui Pontif al Romei la Blaj. Acest Simpozion se bucură de înaltul patronaj al Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, și se va desfășura în modalitate on-line”, se mai arată în comunicat.

Duminică, 13 iunie, de la ora 11.00, la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, amplasată în mijlocul comunității romilor, vizitată de Papa Francisc, va avea loc o celebrare liturgică în cadrul căreia 14 copii vor primi Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă.

Peste 100.000 de pelerini din toate colțurile țării au fost prezenți în 2 iunie 2019 la Blaj pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif și a asista la beatificarea celor șapte Episcopi Martiri Greco-Catolici pe Câmpia Libertății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.