Politică

Legea Todosiu. Activitățile economice desfășurate ca PFA ar putea conta vechime în muncă

Activitățile economice desfășurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) ar urma să constituie vechime în muncă, potrivit unei inițiative legislative depuse de către deputatul Beniamin Todosiu și senatorul Andrei Postică, transmite USR PLUS, prin intermediul unui comunicat.

Inițiativa prevede completarea OUG nr.44/2018, privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale. Potrivit propunerii:

  • activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate;
  • vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu consideră că propunerea legislativă ar urma să reprezinte „o reparație morală și legală” pentru persoanele fizice autorizate, care desfășoară o activitate economică și își plătesc toate taxele și impozitele legale. El menționează că inițiativa a pornit de la cazul unui cetățean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciați ghizi turistici din municipiu.

„Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalității, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulți ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă, deoarece a funcționat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal și să renunțe la munca la negru, atrași de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui și vechime în muncă, în domeniul în care își desfășoară activitatea”, a precizat Todosiu.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați.

Potrivit USR PLUS, faptul că nu există în lege un articol care să menționeze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă a dus la două tipuri de interpretări distincte:

  • PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate și impozit pe venit și își desfășoară activitatea pur și simplu;
  • PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislație, s-au auto-angajat, la recomandarea experților contabili, pe salariul minim pe economie și astfel au ajuns în situația în care lunar plătesc două rânduri de taxe către stat.

„Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care muncește și care-și plătește datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze, atâta timp cât aceasta și-a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru și să oferim tuturor șansa unui tratament egal și transparent din punct de vedere fiscal”, a conchis senatorul Andrei Postică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.